Gulyás Gergely: Újraindult a Barátság kőolajvezeték

Gulyás Gergely: Újraindult a Barátság kőolajvezeték

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely a kormányinfón (Forrás: Szentkirályi Alexandra/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk folyamatosan frissül!

A kormányülések február óta mindig a háborúval összefüggő kérdésekkel kezdődnek, ez most különösen indokolt és aktuális volt – közölte a szerda délutánra összehívott kormányinfón Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter felidézte, hogy késő délután kaptak tájékoztatást a Barátság kőolajvezeték leállásáról, szerencsére azonban nem a vezeték sérült, hanem az áramellátója. A leállás ideiglenes volt, de ha ez nem is így lett volna, a Molnak van elég tartaléka. – A jó hír az, hogy 2 órakor még alacsonyabb nyomással ugyan, de újraindult a Barátság kőolajvezeték – mondta.

A miniszter emlékeztetett arra a kedd esti hírre is, hogy rakéta csapódott be Lengyelországban, összehívták ezért még aznap este a Védelmi Tanácsot és egyeztettek a nemzetközi partnerekkel. – A rendelkezésre álló információk szerint azt lehet valószínűsíteni, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be – mondta. A magyar kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy a NATO alapszerződést magunkra nézve kötelezőnek tartjuk.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy a kormány a keddi ülésén egy turisztikai akciótervet fogadott el, hiszen a szektort nehézségeket szenvedett el a covid miatt. Az év első tíz hónapjában 13 millió vendég, 33 millió vendégéjszakát töltött el eddig itthon, ez még mindig elmarad a 2019-es adattól. A SZÉP-kártya szabályain változtatnak, ugyanazokra a célokra, de ezután már belső korlátok nélkül lehet majd felhasználni azt. A turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetését felfüggesztik 2022 október elsejétől és 2023 márciusáig. – Ez a legnagyobb segítség, amit adni tudunk – fogalmazott a miniszter.

A miniszter egy kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a jogi feltételei már megvannak annak, hogy ha a csővezetéken nem jön, akkor délről szerezzük be a kőolajat, Horvátországon keresztül, ahová tankerekkel érkezhetnek. Vannak azonban még technikai nehézségek.

A kormányhoz közeli sajtó kérdései között többször is felmerült, hogy az ellenzéki politikusok, például a momentumos Cseh Katalin már kedden este orosz rakétákról beszéltek. Gulyás Gergely szerint ugyanakkor mindig meg kell várni azt, hogy valóban mi történt. – Egy olyan törékeny, nehéz, veszélyes világpolitikai helyzetben, a tényeknek szabad hinni. Ha valami nem egyértelmű, akkor vizsgálódni kell, addig nem lehet levonni a politikai konzekvenciákat – mondta. Szavai szerint szövetségeseik jó része „kifejezetten józan volt”.

Ugyancsak kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy a konkrét esetben nehéz közvetlen orosz felelősségről beszélni, az a közvetett felelősség ugyanakkor megáll, hogy a háború azért van, mert Oroszország megtámadott egy szuverén országot.

Az egészségügyi átalakítási tervek kapcsán az ügyeleti ellátást emelte ki, amelyet szerinte már kipróbáltak Hajdú-Bihar megyében. Az államnak ez ugyan többe fog kerülni, ám egy magasabb színvonalú ellátást hoznak létre, ám a fővárosra a tervek szerint ez nem terjed ki. Összességében szerint egységes irányítást hoz létre az új javaslat.

A fóti polgármester számára tervezett 6 milliós jutalom kapcsán Gulyás Gergely azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben ezt nem tartja méltányosnak, nem is érti, hogyan merülhet ez fel. Ugyanakkor az önkormányzatok saját döntést hozhatnak.

Az újabb ársapkákat érintve a kormány nem tart attól, hogy ne lenne elegendő burgonya és tojás. Az pedig fel sem merül szerinte, hogy diszkriminatív lenne, vagyis, hogy kisebb láncok kiszorítása lenne a cél.

Szándékos esemény, provokáció volt-e a lengyelországi bombabecsapódás? Erre a kérdésre Gulyás azt mondta, hogy meg kell vizsgálni a helyzetet, csak utána lehet véleményt mondani. Rendkívüli lengyelországi látogatás ötlete egyelőre nem merült fel. A Stratégiai nyugalom kifejezéssel kapcsolatban pedig azt mondta: ennek lényege, hogy fölösleges kapkodni. A turisztikai akciótervvet firtató kérdésre reagálva kifejtette: komoly segítség, hogy a nettó árbevétel 4 százalékát nem kell befizetni, illetve a SZÉP-kártyák révén is nőhet a forgalom, ezen túlmenően nem terveznek egyéb lépést.

Trump újbóli indulásával kapcsolatban Gulyás azt mondta, sok sikert kívánnak neki.

Magyarország rakétavédelmi képességei nem összemérhetők a világ nagy hatalmainak védelmi képességeihez, de a hadsereg a közvetlen határvédelemre készen áll. Katonai akcióra kész terv van. Mióta a háború tart, azóta van egy készültség, aminek fokozata növelhető – fogalmazott a miniszter arra a kérdésre, amely a haderő felkészültségét firtatta.

A 25-30 közötti gyermeket vállaló nőkre érvényes SZJA-mentességgel kapcsolatban közölte: készen vannak a tervek, több egyeztetés is volt. December elején lesz a kormány abban a helyzetben, hogy az energiaár-becslés fényében dönteni tudjanak.

Beváltotta-e a reményeket az egy évvel ezelőtt bevezetett üzemanyagár-stop? Erre a kérdésre Gulyás Gergely kifejtette: a családoknak akart segíteni a kormány. – Az infláció magas, de ez az intézkedés is mérsékelte az inflációt – fogalmazott, megjegyezve: nehéz kivezetni az intézkedést, ahol lehet, ezt már megtették.

Miért tartott öt napig Palkovics László távozásának elismerése? – Azért, mert eddig tartott megtalálni az utódot. A legfontosabb kérdése a következő éveknek az energia ügye, ezért strukturális változásokra volt szükség – hangzott a válasz.

A kóservágás a vallásszabadság része, ezért nem betiltható – válaszolta Gulyás az ezt firtató kérdésre.

Ahonnan a rakétatámadás indult, annak választ kell adnia arra, ami történt. Ha ez Ukrajna, akkor ők tartoznak magyarázattal Lengyelországnak – fejtette ki a miniszter.

Az a bánásmód, amelyet Ukrajna megengedett magának a kisebbségekkel szemben, az a legrosszabb Európában. Ezen Ukrajnának változtatnia kell – szögezte le Gulyás. 

A miniszter szerint a 2017 óta eltelt 5 év tapasztalatai szerint csak jó tagállami megoldások voltak, uniós megoldások nem, már ami a külső határok védelmét illeti.

A KESMA, mint nemzetstratégiai jelentőségű válallat tulajdonában álló médiumaiban oroszpárti propaganda látható és hallható a 444 újságírója szerint. Erre reagálva a miniszter azt mondta, sajtószabadság van, a kormány nem szól bele abba, hogy ki mit ír. – Nincs  elvi vagy tartalmai befolyásolási lehetősége a kormánynak – fogalmazott a miniszter, megjegyezve: egyetlen újságíró sem egyeztet a kormánnyal, ami nagyban eltér a Nyugat-Európában és Oroszországban is megszokott gyakorlattól. 

Oroszpárti narratíva-e, amikor egy médium azt írja, hogy Ukrajna megtámadja Oroszországot? – hangzott el a kérdés. – Ez nem orosz narratíva, hanem hülyeség – fogalmazott a miniszter. Kérdésre válaszolva kifejtette, hősiesnek tartja az ukránok küzdelmét és örömmel fogadta Herszon visszfoglalását. Elismerte, hogy ehhez kellett a fegyverekkel való nyugati támogatás is. 

Ennek kapcsán a 444 újságírója felidézte, hogy Orbán Viktor és a kormány több tagja is kifejtette, a fegyverekkel való támogatás nem szolgálja a békét. Erre reagálva Gulyás kifejtette, Magyarország helyzete speciális, azért nem támogatjuk Ukrajnát fegyverekkel, mert azzal a magyar kisebbséget veszélyeztetné. Hogy ez a stratégia helyes, jól mutatja, hogy Kárpátalja nem kapott találatot. 

Kovács Zoltán október 27-én azt posztolta, hogy „tűrünk, amikor kell és visszaütünk, amikor kell". Kinek üzent az államtitkár? Gulyás kifejtette, nem az akkor zajló tanár-demonstrációra reagált így Kovács Zoltán. 

Az új Energiaügyi Minisztérium olyan feladatokat vesz át az Energiahivataltól, amelyeknek nem kötelző független hatóságnál lenniük. Az ármegállapítás az Energiahivatalnál marad, de más területek a minisztériumhoz kerülnek – fogalmazott a miniszter.

Milyen hatása van az inflációnak a költségvetésre? Erre a kérdésre a miniszter kifejtette, inkább rossz hatással van, mivel az energiaár-emelkedését nem terhelik teljes egészében a lakosságra. Az adóbevételek növekedése a kiadásokat nem ellensúlyozza. 

A Vodanofe átvilágítása folyamatban van. Ha ez lezárul, akkor határozzák meg a felek a végleges árat, ezt követően lesz szerződésaláírás. Ez még hónapokig eltrarthat – fogalmazott Gulyás a távközlési cég állami felvásárlását illetően.

Semmi ok nincs arra, hogy ne kapjuk meg a függő uniós források száz százalékát. Megalapozottan egyetlen fillért sem vehetnének el Magyarországtól - fogalmazott Gulyás az ezt firtató kérdésre. Kifejtette, hogy a tárgyalások lezárultak, a vállalásokat megtették, új dolog már aligha kerülhet szóba.

Elégedett-e a kormány a hazai sajtóviszonyokkal? Erre a kérdésre Gulyás kifejtette, nincs kormányzati álláspont, de saját véleménye az, hogy lényegesen szabadabb a magyar sajtó, mint más nyugati országoké. Zavarja ugyanakkor a durva hangnem

Mennyibe került a kormány üzbegisztáni utazása? Gulyás válasza szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda az illetékes, az adatok nyilvánosak lesznek, mert közérdekűek. 

Vitézy Dávid távozik hivatalából. Számít-e a kormány a munkájára? Mi lesz az egységes jegyrednszerrel? Gulyás szerint ezek a tervek jók, feltételezi, hogy ezek meg lesznek valósítva. Viztézyvel kapcsolatban egyértelművé tette, ő nem kívánt államtitkár és miniszterelnöki tanácsadóként maradni. 

A turisztikai akcióterv kapcsán a Hvg újságírója azt kérdezte, felmerült-e a rezsitámogatás ötlete. A miniszter szavai szerint felmerült a terv, de úgy ítélték meg, hogy az elfogadott támogatás nagyobb segítséget jelent, hiszen az állam nem szed be pénzt, amit támogatási rendsterben osztana ki.

Számítanak-e elvándorlásra az egészségügyben a differenciált bérezés bevezetésével? Gulyás szerint ezt a szakma kérte, ezért nem. 

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint az oktatási tövénycsomagot idén már nem fogja benyújtani a kormány. De amíg nem látnak tisztán a béremelés kérdésében, ezért nem lenne hasznos előbb megalkotni a jogszabályt.

A szakmai szervezetek szerint elképzelhető, hogy hiány lesz burgonyából és tojásból az év végére. Ettől a kormány nem tart, a mennyiségi korlátozással pedig semmi baj nincs. 

Novemberre meghaladhatja az infláció a 14 százalékot. Kapnak-e további kompenzációt a nyugdíjasok? Erre a kérdésre a miniszter kifejtette, a kormány szándéka, hogy a nyugdíjasokat amennyire lehet, megóvják az infláció hatásaitól. A 13. havi nyugdíj visszaépítésével és a várt nyugdíjemeléssel megtették, amit lehet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.