Ukrajnától vesz kukoricát az importra szoruló Magyarország

Ukrajnától vesz kukoricát az importra szoruló Magyarország

Kukoricamező. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtörtént, amire emberemlékezet óta nem volt példa: Magyarország importra szorul kukoricából. Eddig durván egymillió tonna érkezett be, méghozzá a háború sújtotta Ukrajnából. Azt mondják, jó a minősége és olcsóbb, mint a hazai – írja a 24.hu.

Bár még tart a kukorica aratása, a lap által megkérdezett szakemberek közül nem akadt egy sem, akinek a becslése szerint elérhetnénk a 4 millió tonnát. Márpedig átlagos évben 4–4,5 millió tonna a belföldi szükséglet, jó években pedig ennek inkább a duplája szokott megteremni, vagyis bőven jutott exportra. Az elmúlt évtizedben jellemzően 6–8 millió tonna termett stabilan, a leggyengébb, 2012-es évben 4,7 millió tonna kukoricát takarítottak be, de a csúcs 9,3 millió tonna volt 2014-ben.

Hasonló mértékű hiányra 1990 óta nem volt példa Magyarországon a portál szerint. Ez elég nagy sokk, hiszen kutatók, agrárszakemberek és politikusok teljes egyetértésben úgy tartják, Magyarország akár 20 millió embert képes ellátni élelmiszerrel. Legutóbb Nagy István agrárminiszter ismételte meg ezt a miniszterjelölti meghallgatásán az orosz–ukrán háború miatt esetleg bekövetkező globális éhezési válság kapcsán. Élelmiszerhiányról természetesen nincs is szó, de az idei aszály lefelezte a magyar kukoricatermést.