Üzemanyagár-rekord: a jelenlegi szinten ragadhat a nyáron az ár

Üzemanyagár-rekord: a jelenlegi szinten ragadhat a nyáron az ár

A Mol üzemanyagtöltõ-állomása a III. kerületi Árpád Fejedelem úton 2017. január 18-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az olaj világpiaci ára, a forint dollárhoz mért árfolyama, illetve a szállítási költségek drágulása egyaránt oka az üzemanyagár rekordszintjének – mondta el érdeklődésünkre Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A szakértőt annak apropóján kérdeztük, hogy az üzemanyagok árszintje elérte a korábbi, 2012-es rekordot. A mindig jól értesült Holtankoljak.hu ugyanis arról számolt be, hogy ma reggeltől ismét drágultak az üzemanyagok: a benzin ára bruttó 2 forinttal emelkedett, amivel az üzemanyagfajta ára elérte a történelmi rekordnak számító, 2012 tavaszi, 453 forint/liter átlagárszintet. A gázolaj átlagára ugyanakkor ezúttal nem változott, s maradt 447 forint.

Virovácz Péter a jelenlegi helyzetet a 2012 tavaszi rekordárfolyammal összehasonlítva azt mondta, hogy lényeges különbség a forint árfolyamában van. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 2012 áprilisában 220-230 forint körül mozgott a dollár középárfolyama. Jelenleg azonban bőven 300 forint felett jár a kurzus, tegnap 305 forint felett volt a dollár középárfolyama.

A másik fontos tényező a Brent típusú olaj világpiaci ára. Ez jelenleg 70 dollár hordónként, ez emelkedést jelent az előző időszakhoz képest. Főként a megelőző, világjárvány által sújtott időszak árszintjéhez képest számít magasnak.

Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a szállítási költségek jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban, 20-30 százalékos drágulás is kimutatható. Mint mondta, a konténeres szállítás drágult különösen.

Virovácz Péter emlékeztetett, hogy egy automatikus stabilitási rendszer van beépítve az árképzésbe. A jövedékadóról szóló törvény alapján ugyanis az ásványolaj adómértékének megállapításában a Brent napi jegyzési adatok alapján meghatározott átlagár az irányadó. Ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal negyedévente publikálja. Ennek lényege, hogy a a kőolaj világpiaci ára az 50 amerikai dollár/hordó érték felett van, akkor nem terheli extra adó. Jelenleg ez a helyzet áll fenn. Az üzemanyagárat továbbá 27 százalékos ÁFA is terheli. (További részleteket az üzemanyagár-képzésről lapunk pénteken megjelenő számában olvashatnak).

Az elemző várakozásai szerint az olaj világpiaci ára nagyjából a jelenlegi szinten alakulhat. Egyelőre a koronavírus-járvány harmadik hullámának mérséklődésével a kereslet még mindig nagyobb, mint a kínálat, ugyanakkor a nagy olajexportáló országok megállapodtak a kitermelés növelésében. Virovácz Péter úgy kalkulál, hogy a kettő közötti különbség várhatóan az év végéig egyenlítődhet ki. A világpiacon az olaj 70 dolláros szint körül mozoghat. Idehaza az üzemanyagok ára a nyár folyamán a forint-dollár árfolyam függvényében nagyjából a jelenlegi szinten maradhat – magyarázta érdeklődésünkre. Ez persze nem zárja ki, hogy egy néhány forintos sávban mozgások legyenek.

A holtankoljak.hu egyébként péntektől a hazai üzemanyagárakban apró mérséklődésre számít. Mint írják, négy-négy forinttal lehet olcsóbb a benzin és a gázolaj átlagára is.