Varga Mihály szerint a kormány nem nyúl az állampapírok visszaváltásának feltételeihez

Varga Mihály szerint a kormány nem nyúl az állampapírok visszaváltásának feltételeihez

Varga Mihály pénzügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyûlés költségvetési bizottságának ülésén az Országház Széll Kálmán termében 2023. november 28-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az állampapírok kondícióján nem kívánunk változtatni. Az 1000 éves magyar állam garanciái állnak ezek mögött” – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetési bizottságban zajló parlamenti meghallgatásán a Portfolió tudósítása szerint.

A minisztert Jámbor András kérdezte az állampapírokról, és vélhetően a Telex cikke nyomán került elő a kérdés. A portál ugyanis hétfőn megírta, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) az állampapír-tulajdonosok körében közzétett egy kérdőívet, amelyen egy furcsa kérdés is szerepelt: „Saját bevallása szerint ismeri az állampapírok visszaváltásával (lejárat előtti eladhatóságával) kapcsolatos szabályokat?”

A témának azért van jelentősége, mert a mostanáig árult prémium állampapírok a következő egy-másfél évben a korábbi magas infláció miatt nagyon jól fognak kamatozni, utána viszont sokkal rosszabbul. Emiatt sokan valószínűleg 2025 első felében, vagyis a jó kamatozású időszak után megpróbálják majd visszaváltani azokat. Ezt a mai feltételek mellett egy 1 százalékos díj ellenében lehet megtenni, de ennek mértékét az állampapír kibocsátója elvileg bármikor megváltoztathatja, akár 20 százalékra is. Varga Mihály azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 13 évben a kormány egyszer sem nyúlt bele az állampapírok kamataiba, kondícióiba. – Pénzügyminiszterként mindig arra fogok törekedni, hogy ezt mindig be is tartsa a magyar állam – szögezte le.