Kevesebben építkeznek

Kevesebben építkeznek

Újépítésű és még építés alatt álló ingatlanok Budapesten (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

20 százalékkal kevesebb új lakás épült az idei első félévben mint tavaly ugyanekkor. Az építési engedélyeknél még nagyobb a visszaesés, csaknem 40 százalékos.

Összesen 7353 új lakás épült 2023 első hat hónapjában, ez 19 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn reggel nyilvánosságra hozott adataiból. Budapesten 2316 lakást vettek használatba, ez 36 százalékos visszaesés, de a megyeszékhelyeken is 28 százalékos csökkenést tapasztalni. Csak a községekben bővült a lakásépítés, ott 9,2 százalékkal többet vettek használatba. Régiókat tekintve Budapest agglomerációjában és az Észak-Alföldön volt emelkedés a számokban.

A KSH tájékoztatása szerint az új lakóépületekben használatba vett lakások 48 százaléka családi házban, 45 százaléka többlakásos épületben, 4 százaléka lakóparkban található. A legtöbb továbbra is értékesítésre épült, 37 százalékos a saját használatra építettek aránya. Ez utóbbi érték egyébként emelkedett. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 8,6 m2-rel, 97 négyzetméterre nőtt.

A statisztikai hivatal azt is közölte, hogy a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján 10 880  lakás épülhet, ez 39 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Az új lakások több mint harmadát Budapesten húznák fel.