A tesztek száma miatt torzuló statisztikára figyelmeztetnek Romániában

A tesztek száma miatt torzuló statisztikára figyelmeztetnek Romániában

A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen fertőtlenítenek egy bukaresti utcát védőruhás városi alkalmazottak 2020. április 6-án (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt hét végén a sajtó tág teret szentelt annak, hogy egyes megyékben alig végeznek koronavírusteszteket, és ezekben a megyékben nem is vezetnek be a járvány ellen korlátozó intézkedéseket. A G4Media.ro portál arra figyelmeztetett, hogy olyan megyék is vannak, amelyekben nyolc-kilenc tesztet végeztek el egy nap alatt, míg Temes és Kolozs megyében háromezer körül mozog az elvégzett tesztek napi száma. A portál nyilvánvalónak tartotta, hogy több elvégzett teszt több fertőzöttet mutat ki – számolt be az MTI.

A torzulásokról Klaus Johannis államfőt is megkérdezték, aki csak annyit ígért, hogy a szakértők figyelmébe ajánlja a jelenséget. A romániai lapok azt is a koronavírustesztek számával hozzák összefüggésbe, hogy vasárnapra és hétfőre általában visszaesik az azonosított új fertőzöttek száma. A hét végén ugyanis kevesebben fordulnak orvoshoz, és sokkal kevesebb tesztet készítenek.

Múlt csütörtökön és pénteken is 6500 körüli új koronavírusos esetet jelentettek. Mindkét napon 36 ezer fölötti teszt mutatta ki az esetszámot. Szombaton nagyjából ugyanannyi teszt 5753 új esetet jelzett, vasárnap 21 556 teszt elvégzésével 5324 új fertőzöttet, hétfőn pedig 10 566 teszttel 4041 fertőzöttet sikerült kiszűrni. A számok azt is jelzik, hogy a vasárnap elvégzett, és a hétfői statisztikába bekerült teszteknek több mint 38 százaléka pozitív eredményt adott.

A tesztek számával kapcsolatos torzításokról szóló vita miatt nem változtatták meg a helyi korlátozások bevezetésének, fenntartásának módszerét. Továbbra is azokon a településeken korlátozzák az iskolák és vendéglátó egységek működését, valamint teszik kötelezővé az utcai maszkviselést, amelyeken az elmúlt két hétben meghaladta a három ezreléket az új fertőzések összesített aránya.

A sürgősségi helyzetek bukaresti bizottsága hétfőn a korlátozások fenntartásáról döntött. A friss adatok szerint Szilágy megyében a legnagyobb a fertőzöttek aránya. Az elmúlt két hétben ott jegyzett új esetek aránya meghaladta az öt ezreléket. A fertőzöttségi sorban Kolozs (4,96), Bukarest (4,46), Temes (4,36) és Szeben (4,04) megye következik.

Továbbra is nagy a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren. A hétfőn közölt hivatalos adatok szerint 11 702 új koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 916-an vannak intenzív terápiás osztályon. Amint a Digi24 hírtelevízióban megszólaló orvos elmondta: tapasztalata szerint az intenzív osztályra kerülő betegek kevesebb mint felének sikerül megmenteni az életét. A kór halálos áldozatainak napi száma az elmúlt napokban száz körül ingadozott, hétfőre 86-ra csökkent.