Eldugták Szent László sírját, turisták szabadították ki

Eldugták Szent László sírját, turisták szabadították ki

A Szent László király egykori sírjára emlékeztető márványlap az összetolt padokkal (Forrás: Olvasonktól)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Padok alá rejtették a Szent László király egykori sírjára emlékeztető márványlapot a nemrégiben felújított nagyváradi várban. Egy magyarországi egyetemista, az erdélyi gyökerekkel rendelkező Áron a múlt hétvégén Partiumban járva meg akarta mutatni budapesti barátainak a lovagkirály egykori sírhelyét, de csak nagyon nehezen találták meg a Sanctus Ladislaus, Rex Hungariae 1077-1095 feliratot. Nem tudni, hogy ez így volt-e tervezve a felújítás után, vagy csak arra járó magyarellenes látogatók rendezték át az ülőbútorokat, de tény, hogy két padot toltak a márványlap fölé. A magyar látogatók, miután dokumentálták az állapotokat, szétszedték a padokat. 

I. Lászlót Nagyváradon temették el, de a sírból feltehetően a 1192-es szentté avatás után kiemelték a koponyát, majd 1565-ben fanatikus protestánsok a sírt feltörték és a király csontjait szétszórták.

A Szent László király egykori sírjára emlékeztető márványlap a „kiszabadítás” után (Forrás: Olvasonktól)

A nagyváradi vár a huszadik században évtizedeken át román katonai terület volt, 1996-ban került vissza a város fennhatósága alá, így 2009-2015 között európai uniós forrásokból (részben) felújították. A város magyarságának egyik fontos helyszíne, itt szervezik meg például a Szent László-napokat is.

Maga a város alapítása is kötődik a lovagkirályhoz a legenda szerint, aki „a Körös mellett vadászgatván egy helyre akadt, ahol angyali intésre eltökélte, hogy monostort alapít Szűz Mária tiszteletére és ezt a helyet Váradnak nevezte el”. A településnek akkor nőtt meg a jelentősége, amikor I. László 1092 körül a bihari püspökség székhelyét a kunok által elpusztított Biharról Váradra tette át. A magyar határtól alig pár kilométerre lévő Nagyváradnak a legutóbbi népszámlálás szerint kétszázezer lakosa van, ennek nagyjából a negyede magyar.