Elkezdték építeni a kolozsvári metróvonalat

Elkezdték építeni a kolozsvári metróvonalat

Kolozsvár látképe (Fotó: Wikipédia)

Fotó: DENNIS G. JARVIS

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkezdődött szerdán a kolozsvári könnyűszerkezetű metróvonal építése, amely átszeli majd az erdélyi várost, és összeköti annak metropolisz-övezetével. Az ünnepélyes építőtelep-avatón Marcel Ciolacu román kormányfő és Nicolae Ciuca szenátusi elnök is jelen volt.

A metróépítési munkálatok a Kolozsvárral határos, annak alvóvárosaként ismert Szászfenesen kezdődtek el, és az első megépülő megálló a Mócvidék (Tara Motilor) nevet kapta. A kolozsvári metróvonal 21 kilométer hosszú lesz, 19 föld alatti állomással meg egy depóval, és nyugat-keleti irányban szeli át a várost. Az első hét megállónak 2026-ra, a teljes beruházásnak 2031-re kell elkészülnie.

Marcel Ciolacu kormányfő beszédében hangsúlyozta: Kolozsváron épül meg Románia első, fővároson kívüli metróvonala. A közép-erdélyi térség számos más fejlesztésnek is a haszonélvezője, mint például az épülő regionális kórház vagy a repülőtér bővítése – mondta.

(MTI)