Közepes erősségű földrengés volt a magyar határnál

Közepes erősségű földrengés volt a magyar határnál

Földrengés A kép illusztráció (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – idézte az MTI a román Országos Földtani Intézet (INFP) kedd esti bejelentését.

A földrengés 5,3-as erősségű volt, a felszínhez közel, 6,4 kilométeres mélységben történt. Helyi idő szerint 20:26 perckor következett be, Aradtól 24, Temesvártól 50, Békéscsabától 74, Resicabányától 93 kilométerre. A magyar határ melletti térségben két hete 4,9 erősségű földmozgást észleltek, melyet a rá következő napokban-hetekben tucatnyi alacsonyabb erősségű rezgés követett.

A mostani földmozgást Kolozsváron és Románia számos városában is érezni lehetett. Fészke – akárcsak a múltkori földmozgásnak – az Arad megyei Ópálos (Pualis) település közelében volt, de a Bánság és Erdély szinte valamennyi megyéjében, valamint Magyarországon is érezni lehetett. A romániai vészhelyzeti felügyelőség (IGSU) közölte, hogy a 112-es sürgősségi hívószámra főleg Arad megyéből érkeztek jelzések kisebb károkról – épületekről leváló vakolat- és faldarabokról –, de Szilágy és Máramaros megyéből is kaptak hívást. Aradon több utcán épületdarabok hulltak a járdára, úttestre, a tűzoltók a helyszínen vannak, hogy felmérjék és elhárítsák a károkat. A földmozgás Temesváron is erősen érződött, de innen eddig nem jeleztek károkat.

Az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium a közösségi oldalán azt írta, hogy június 6-án helyi idő szerint 19:26 perckor, 5,1-es magnitúdójú földrengés keletkezett Romániában, Aradtól 16 km-re. Obszervatóriumukba Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről érkeztek bejelentések, de károkról nem érkezett bejelentés.