Lemondásra szólította fel püspöke a kalotaszegi esperest, aki az olimpiai megnyitó kapcsán kínzásról posztolt

Lemondásra szólította fel püspöke a kalotaszegi esperest, aki az olimpiai megnyitó kapcsán kínzásról posztolt

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke beszédet mond a kommunizmusban elárasztott Bözödújfalu újjáépített templomának, az Összetartozás templomának felszentelésén a bözödújfalusi tó partján 2024. augusztus 3-án. (MTI/Kiss Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondásra szólította fel Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke Vincze Minya István kalotaszegi esperest, aki a párizsi olimpia megnyitója kapcsán írt arról egy Facebook-posztban, hogy az LMBTQ-embereket felnégyelné és megnyúzná – írja a Transtelex.

A kalotaszegi esperes július 27-én az olimpiai megnyitóval kapcsolatban arról írt publikus Facebook-bejegyzésében: „Valamennyit élve kiherélni ha még megvannak a tö…k, a lyukaikba égő parazsat tenni, majd élve megnyúzni és végül felnégyelni.” Posztját a párizsi olimpia megnyitójának sokat vitatott jelenetéből kivágott képkockákból összevágott kollázzsal illusztrálta. Az esperes már korábban is közzétett egy felháborodott bejegyzést, amiben azt írta: „A pohár betelt. Öltözzétek fel az Isten fegyverzetét és irtsátok, vágjátok és küldjétek a pokol tüzébe az ördögnek ezt az elfajult nemzetségét.”

A cikk megjelenése után a lap felhívta Vincze Minya István esperest, aki telefonon megerősítette, hogy sokkolta a párizsi olimpia megnyitója, amit istengyalázásnak tart. A Transtelex Kató Bélát, az erdélyi református egyházkerület püspökét is megkereste, aki levelében úgy fogalmazott, hogy „az egyház minden szélsőséget elítél, beleértve azt a fajta szélsőséget is, amit Vincze Minya István kalotaszegi református esperes is képviselt a nemrégiben közzétett Facebook-bejegyzésében”. A püspök hozzátette, hogy már a Transtelex cikkének a megjelenése után felhívta az esperest, és felszólította, hogy azonnal adja be a lemondását. A püspök elmondása szerint az esperes azzal védekezett, hogy bejegyzésében „nem szó szerint értette” a kínzásokról szóló kijelentéseket, hanem csak „felelevenítette a középkori gyakorlatot”. Kató Béla azonban elutasította a magyarázatot, és világossá tette, hogy várja Vincze Minya István lemondó levelét.