Magyar csoda a román focibajnokságban

Magyar csoda a román focibajnokságban

Már a székek is a helyükön vannak a magyar állami támogatásból épülő vadonatúj székelyföldi stadionban (Fotó: Sepsi OSK Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két magyar gyökerű erdélyi csapat is a dobogón van a román labdarúgás első osztályában: a Sepsi OSK és a Kolozsvári CFR 1907. Utóbbi ráadásul kedd esti győzelmével meg is védte a bajnoki címét, miután az utolsó előtti forduló nyitómérkőzésén idegenben 1-0 arányban legyőzte az FC Botosani csapatát, és ezzel behozhatatlan előnyt szerzett az őt üldöző FCSB előtt. Az egykori Steaua utódja pontszámban ugyan még beérheti a kincses városi csapatot, de mivel a bajnokság felsőházi rájátszásában a bukarestieknek felfelé kerekítették a pontjait, a CFR-nek pedig nem, utóbbi előnyt élvez. Így aztán tét nélküli rangadó lesz az utolsó forduló gálamérkőzése Kolozsváron, a CFR – FCSB összecsapás. 

A dobogó legalsó fokán jelenleg nagy meglepetésre a sepsiszentgyörgyi csapat van, amely az elmúlt hétvégén komoly esélyt szalasztott el a harmadik pozíció megszilárdítására. Kovászna megyében fogadta ugyanis a FCSB-t, és a hetvenegyedik percben már két góllal is vezettek, hogy aztán a bukaresti csapat a semmiből két gólt is találjon, döntetlenre mentve a mérkőzést. A szentgyörgyiek most azonos ponttal, de jobb gólaránnyal állank az Universitatea Craiova előtt, de jobb a sorsolásuk: az oltyán gárdának ugyanis Bukarestbe kell látogatnia a jövő héten. Ha ott papírforma-eredmény születik, akkor a Sepsinek nem kell mást tennie a dobogó harmadik fokának megszerzéséért, mint legalább három pontot szerezni az utolsó két meccsén a felsőházi rájátszás két leggyengébb csapata ellen. 

Ha ez sikerül, a Kovászna megyei csapat tovább írja át a rekordokat: az alig 2011-ben alapított OSK mindössze négy éve jutott fel a legmagasabb osztályba, eddig nem végzett dobogón a román bajnokságban, és soha nem szerepelhetett még nemzetközi kupában sem. 

Ha mindez összejön, a nemzetközi meccseit talán már közönség előtt és a saját, vadonatúj stadionjában játszhatja. A román sajtó is sokat ír arról, hogy a magyar kormány támogatásából épül az ország egyik legszebb stadionja Sepsiszentgyörgyön: a 8400 férőhelyes, UEFA 4-es kategóriájú, vagyis nemzetközi mérkőzések megszervezésére alkalmas stadionon már az utolsó simításokat végzik. A vadonatúj létesítmény 25 millió euróba, vagyis több mint 8 milliárd forintba kerül.