Csíki csipszgyár: megnyerte az első pert Lénárd cégei ellen a holland résztulajdonos

Csíki csipszgyár: megnyerte az első pert Lénárd cégei ellen a holland résztulajdonos

Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa és Lázár János még 2017-ben az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni sörfőzdében (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első fokon megnyerte az első pert a Csíkszeredai Táblabíróságon a holland bejegyzésű Lixid Holding BV a Lénárd András (rész)tulajdonában lévő csipszgyár és egy másik cég ellen február hetedikén. A Csíki Sört gyártó cég elleni csődeljárásban csak február végén lesz az első tárgyalási nap. 

Január 22-én megírtuk: szokatlan időpontban, karácsony és újév között indított csődeljárást a súlyosan eladósodott Csíki Sört gyártó cég ellen a holland résztulajdonos. A csíkszentsimoni Lixid Project SRL-nek 2022-ben 4 432 999 lejes vesztesége keletkezett (ez mintegy 340 millió forint), 30,6 millió lejes forgalom mellett. Eközben az adósságállomány 94,1 millió lej volt 2022 végén, vagyis 7,2 milliárd forint.

A Lixid Holding BV nem csak a sörgyárat, hanem Lénárd többi vállalkozását is perelte – a román cégiratok szerint a Pityóka Gyár SRL-ben (ez a csipszgyár), valamint a Csiki Retail 2020 SRL-ben is fele-fele a külföldi cég és Lénárd András tulajdoni aránya. A román bírósági iratok online adatbázisa szerint a hollandok tavaly nyáron megtámadták a két romániai cég közgyűlési határozatait. A papírokból úgy tűnik, a külföldi tulajdonosnak nem tetszett, hogy a közgyűlés felhatalmazta a cégek vezetését arra, hogy a vállalkozások vagyonát elzálogosítsák.

Szerda reggel a Csíkszeredai Törvényszék úgy döntött, elfogadja a holland cég keresetét, és megsemmisíti a Csiki Retail 2020 SRL és a Pityóka Gyár SRL megtámadott határozatait – érdekes, hogy mindkettőt ugyanazon a napon, tavaly június 22-én hozták. A bíróság döntése ellen a vesztes cégek harminc napon belül fellebbezhetnek, és ha megteszik, az ügyet a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság fogja tárgyalni. Ott nincs jó tapasztalata a két cégnek – egy másik ügyszámú esetben szeptemberben már megnyert egy általuk beadott fellebbezést a holland Lixid Holding BV. A Pityóka Gyár esetleges elzálogosítása a magyar adófizetőket is mélyen érinti: ennek a cégnek a létrehozására kapott 1,7 milliárdnyi magyar adóforintot a Pro Economica Alapítványon keresztül Lénárd András arra, hogy létrehozza a Csíki Csipszet gyártó vállalkozását.

Két napja azt is megírtuk: Vadai Ágnes DK-s képviselő kérdést intézett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez arról, Lénárd „sördiplomata”-e, ezért adtak-e neki diplomata útlevelet, mire Magyar Levente államtitkár érdemi válasz helyett azt írta: „a külgazdasági és külügyminiszter visszavonta Lénárd András diplomata-útlevelét, annak használatára a továbbiakban nem jogosult.”