Önti a pénzt a kormány az erdélyi médiába, kevés eredménnyel

Önti a pénzt a kormány az erdélyi médiába, kevés eredménnyel

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három és fél év alatt 7,45 milliárd forintnyi magyar közpénz csorgott át az erdélyi médiába – derült ki az Átlátszó Erdély összesítéséből. Egy korábban ismeretlen egyesület, az Erdélyi Médiatér az anyaországi Kesmához hasonló birodalmat épített, ám az eredmények nem nagyon látszanak. Az erdélyi oknyomozó portál szerint ma már azokat a médiaorgánumokat könnyebb felsorolni, amelyek nem tartoznak az egyesület portfóliójába.

A felvásárlások most is folynak: legutóbb, idén tavasszal egy marosvásárhelyi kereskedelmi rádiót, a Radio GaGa-t vásárolták meg. Ma már az erdélyi magyarok szinte kizárólag két médiatulajdonos termékei közül választhatnak, ha anyanyelvükön akarnak informálódni: a Fidesz által kontrollált lapok, vagy az RMDSZ-hez tartozó valamely sajtóorgánum között.

Érdekes az is, hogy a román kormány összesen nagyságrendileg annyit (évente 5-6 millió eurót) ad évente a teljes romániai magyar kisebbségnek, mint amennyit a Fidesz belepumpál az erdélyi médiába.

A bőkezű támogatások ellenére a Demeter Szilárd által beígért fejlesztéseknek – például a „21. századi erdélyi magyar web, Erdély 3.0”-nak – nyoma sincs. Az egyre bővülő média-portfóliónak van egy közös tulajdonsága: semmilyen kritika nem jelenhet meg bennünk a magyar kormánnyal vagy a Fidesz politikusaival szemben. Jó hír viszont, hogy a hazai propaganda-termékekből megszokott durva karaktergyilkosságok vagy a sorosozás-brüsszelezés egyelőre csak szőrmentén jelenik meg az erdélyi magyar újságokban.

Címkék: média, Erdély