Székelyföldi NER: a focicsapat szervezi a polgármester külföldi vakációit

Székelyföldi NER: a focicsapat szervezi a polgármester külföldi vakációit

Fotó: Az FK Csíkszereda honlapja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepő, ráadásul személyeskedő választ kaptunk a csíkszeredai fociakadémia elnökétől, amikor a magyar közpénzzel is bőven kitömött egyesület néhány, pénzügyeket is érintő ügyéről érdeklődtünk.

Az egyik, kérdéseket felvető témáról már korábban beszámoltunk: a Futball Klub Csíkszereda Egyesület által fenntartott bentlakásos kollégiumban Ráduly Róbert polgármester fiának, illetve a klubelnök Szondy Zoltán haverja fiának is tartottak ballagási ünnepséget. Ez egyébként akkor derült ki, amikor egy csíkszeredai férfi szerette volna kibérelni a helyet, de ő nem kapta meg. Nem elhanyagolható, hogy a kollégium tanulmányi igazgatója a polgármester felesége.

A következő is hasonló, hiszen a polgármester és a fociklub kapcsolata nem merül ki ennyiben. Lapunk információi szerint a városvezető, felesége és két lánygyereke tavaly részt vett a focicsapat törökországi edzőtáborozásán. Sőt, ezekben a napokban is épp együtt vakációzik az elöljáró és családja a Cipruson tartózkodó csapattal.

A NER legrosszabb arcát másolják Erdélyben | Magyar Hang

A Futball Klub Csíkszereda Egyesület egyébként 2,785 milliárd forintot kapott a magyar adófizetőktől egy december 27-én keltezett kormányhatározat szerint, de nem ez volt az első alkalom a támogatásra. Eddig legalább négymilliárd érkezett a székelyföldi városba, ahol a fociakadémia működik, és annak játékosaira alapozva létrehoztak egy felnőttcsapatot is, amely jelenleg a román másodosztályban szerepel. Az akadémiának nincs külön honlapja, a korosztályos csapatokat és az ifjúsági képzéssel kapcsolatos híreket is a klub internetes oldalán, az fkcsikszereda.ro-n találjuk. „Klubunkról fontos tudni, hogy nemcsak a felnőtt szinten történő szereplésre összpontosít, sőt: fő tevékenysége a Székelyföld Labdarúgó Akadémia működtetése” – írják. Közös az elnök (Szondy Zoltán), ugyanazt az infrastruktúrát használja a felnőttcsapat, mint a gyerekek. Működtetik a bentlakásos kollégiumot is, annak tanulmányi igazgatója a város polgármesterének felesége.

A magyar közpénzből eltartott akadémiával Mészáros Lőrincnek is jó a viszonya, aki magánvagyonából is támogatta a székelyföldieket. A Puskás Akadémia a székelyföldiek szakmai mentora, ezért cserébe minden évben Felcsútra igazolhatják a legtehetségesebb székely focistákat. A csíki klub honlapján a „Magunkról” rovatban ott virít Mészáros az akadémia elnökével, a város polgármesterével és az akkori csíkszeredai magyar főkonzullal. 

A hét elején levelet küldtünk Szondy Zoltán klubelnöknek, azt kérve: mivel az akadémia magyar közpénzt használ fel, szeretnénk látni a számlát, amellyel a polgármester kifizette a terembért, és azt is szeretnénk tudni, igaz-e, hogy a városvezetőt és családját a klub utaztatja rendszeresen külföldre. Amennyiben igaz, szeretnénk tudni, ki fizeti a költségeket. 

Román sajtó: Nagyváradon is fociakadémiát épít a magyar kormány | Magyar Hang

Szondy Zoltán levelét változtatás nélkül, betűhíven közöljük, ugyanis kiváló példája annak, mennyire átvették a NER stílusát az ottani helytartóik.

„Lukács Csaba úr!
Elöljáróban is kikérem magamnak azt az agresszív, ultimatív hangnemet, amit a felénk címzett levelében használ. Ön is, vagy az ön által ideküldött akkori kollegái is írtak már az FK Csíkszeredáról, valamint az FK által működtetett Székelyföld Labdarúgó Akadémiáról illetve Márton Áron Tehetséggondozó Központól - megjegyzem, kifejezetten dicsérő hangnemben. Azóta sem mi, sem munkánk nem változott, tanácsolom tehát, hogy ha hozzánk fordul, találja meg a régi, volt kollegához és székely újságíróhoz méltó hangnemet.
Ami a kérdéseit illeti. Amint azt bravúrosan kinyomozta, valóban: jelenleg külföldön tartózkodom, így nincsen módom arra, hogy számlák után kutassak, de február 5-e után Csíkszeredában leszek, tehát bárki személyesen megkereshet a Magyar Hangtól. Addig is kérdéseire pontszerűen válaszolva:
1. Akadémiánk növendékeinek étkeztetésére az FK Csikszeredától független magáncéggel kötöttünk szerződést, Ráduly Annamária tanulmányi igazgatónk nekik fizette ki az egyébként tudtommal csekély összegre rúgó, pár száz lejes számlát. Magánrendezvényekre több alkalommal is használtuk ebédlőnket, többnyire olyankor, amikor bajnoki szünet, vagy iskolai szünet miatt használata nem ütközik a gyerekek programjával.
2-3. Miután az első tanulmányi igazgatónk lemondott, olyan helyettest kerestem, aki nem csak címzetes és tapasztalt pedagógus, hanem egyúttal sportolói múltja is van. Így esett a választásom Ráduly Annamáriára, aki a legmagasabb szakmai fokozattal rendelkező, megbecsült középiskolai tanerő, aktív sportoló és - ahogyan önök ezt szintén kinyomozták - valóban Csíkszereda polgármesterének a felesége. Őt több edzőtáborozásra elhívtam és valóban több alkalommal megbeszéltük, hogy családostól jön. Ilyenkor mindig is ragaszkodott hozzá, hogy minden költséget kifizessen. Egyébként e sorok írásakor a szállodában jelenleg velünk vannak az FK Csíkszereda, Universitatea Cluj, Gornik Zabre, Teplice, Trencin felnőttcsapatai és több magánszemély. Mivel a szálloda így is félig üres, minden további nélkül szobát foglalhat akár ön is. Talán fölösleges, de azt is hozzáteszem, hogy az FK Csíkszereda felnőttcsapata nem használ magyarországi közpénzt.
Utóiratára reagálva: az FK Csíkszeredának nincs sem Önnel, sem a Magyar Hanggal szemben tájékoztatási kötelezettsége.
Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke”

Ha jól értjük az elnök válaszát, a csíkszeredai polgármester a fiának ballagási ünnepségére (és más eseményekre) ingyen adták oda a magyar közpénzből felépített akadémia termeit (a bérlő csak az ételt fizette ki a kateringcégnek). Az pedig, hogy a felnőttcsapat – mely jelentős részben az akadémia növendékeiből áll, annak infrastruktúráját használja – nem használ fel magyar támogatást, az akkora csúsztatás, mintha Mészáros Lőrinc mondaná, hogy a Puskás Akadémia NB I.-es labdarúgócsapatához nem került magyar közpénz. (Egyébként az FK Csíkszeredát a város is támogatja, tehát romániai közpénz mindenképpen kapnak.)

Amikor Szondynál visszakérdeztünk, személyes jelenléte és hasznos útmutatásai nélkül miért nem tudnak az akadémia könyvelői lefényképezni egy befizetést igazoló nyugtát, azt írta válaszul, hogy a levelét nem vitaindítónak szánta.