Államilag irányított kizsákmányolás – Időgép-ajánló

Államilag irányított kizsákmányolás – Időgép-ajánló

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a hónap első hete, akkor Időgép, a Magyar Hang történelmi melléklete! Keresse friss számunkban!

Ezelőtt 75 évvel, 1948. március 25-én államosították puccsszerűen a 100 munkásnál többet foglalkoztató vállalatokat. Az akciót igyekeztek a legnagyobb titokban végrehajtani, a kijelölt cégnél váratlanul megjelent az államosító bizottság, és a tulajdonosnak azonnal távoznia kellett. Olykor a bizottság pillanatok alatt távolította el a volt gyárost, még összepakolnia sem volt ideje. Az államosítások ország- és társadalomátalakító hatásairól Valuch Tibor történésszel beszélgettünk.

Trianonról szlovák szemmel – Roman Holec Diadal és katasztrófa – Trianon egy szlovák történész szemével című, a Lábnyom Kiadó gondozásában megjelent kötetéből kiderül, hogyan látják a szlovákok a békeszerződést, milyen a viszonyuk Csehszlovákiához és hogy látják a magyarok viszonyát Trianonhoz. Tanulságos, a lehetőségekhez képest kiegyensúlyozott olvasmány – mi is sokat tanulhatunk belőle.

Luxusbörtönükben fecsegtek a briteknek a náci tábornokok – A Viasat History új sorozata a második világháború fedett műveleteinek és
megtévesztéseinek világába kalauzol. Hogyan szereztek információt a britek magas rangú hadifoglyaiktól?

Egy kép anatómiája: Sztálin Vasmű, 1953 – Hetven évvel ezelőtt, 1953. március 4-én halt meg Joszif Visszarionovics Sztálin, a rettegett és gyűlölt szovjet diktátor. Temetése napján, március 9-én a róla elnevezett város róla elnevezett vasművében némán emlékeztek rá a gyár munkásai.

Talált tárgy – A videókazetta sokaknak ugyanolyan ismeretlen dolog ma, mint a floppy-disc. Hogy lesz-e reneszánsza, mint a vinyllemezeknek? Nem valószínű.

Címkék: Időgép