Budai Hang Udvaros Dorottyával – Új mellékletünk nyolc oldalon járja be Budát

Budai Hang Udvaros Dorottyával – Új mellékletünk nyolc oldalon járja be Budát

A Magyar Hang új, Budai Hang melléklete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budán lakni világnézet – írta Márai Sándor. S bár a szűkebb környezet iránti személyes vonzalom bármely lakóhelyet az ideák világába emelhet, Márai nyomán annyit talán mégis megkockáztathatunk, hogy Budáról írni, és főként Budáról olvasni: világnézet. A Magyar Hang e héten induló új melléklete három kerülettel együttműködve nyolc oldalon járja be Budát, a történelmi emlékektől a legfrissebb közéleti eseményekig. Tartsanak velünk, keressék a Budai Hangot minden hónap harmadik hetében a Magyar Hangban!

Az első szám a Budavári Palota felújításával indít. A sokat bírált rekonstrukció augusztus 20-án újabb mérföldkőhöz ér: megnyílik a déli összekötő szárny, benne a megújult Szent István-teremmel. Pethő Tibor ennek apropóján tárja fel az épület történetét. Írásából kiderül, hogy miért bírálta keményen Rákosi Mátyás az ötvenes évek felújítási munkálatait, hogy hová vitték Budáról a Szent Jobb-kápolnát, és hogy miként kerültek elő a pártközpont hatvanas években elfalazott titkos fülkéi.

Udvaros Dorottya a járvány utáni színházról, Óbudáról, környezetvédelemről és a kulturális élet harcairól beszél a Budai Hangnak adott interjújában. – Nincs más menekülési út számunkra, csak a természet. A természet nyújt megnyugvást nekünk a bajban, ha tönkretesszük, végünk – fogalmaz a Kossuth-díjas színésznő, aki azt is elárulja, hogy mi lehet a megbékélés módja a kettészakadt színházi szakmában.

A pénzzel teli nokiás doboz immár nem a korrupció, hanem az összefogás, és az önzetlen segítségnyújtás szimbóluma. Amikor a járvány miatti korlátozások a csőd szélére sodorták a Kifli ÉS Kocsma nevű hűvösvölgyi vendéglátóhelyet, a tulajdonosok eldöntötték, hogy lehúzzák a rolót. Néhány perccel a fájdalmas elhatározás után csöngettek, egy motorosfutár állt az ajtóban, kezében az inkriminált nokiás doboz, abban pedig pénz. A törzsvendégek összeadták a működéshez szükséges összeget, hogy megmentsék kedvenc helyüket. – Felemelő érzés volt az a küldemény, kihúzott minket a bajból, és bizonyította, hogy az emberek tényleg össze tudnak fogni. Hogy nem az van, hogy valaki három sör után azt mondja, juj, de szeretünk titeket! Hanem komolyan is gondolja – mondja a Budai Hang riportjában Pentz Csaba, a Kifli ÉS Kocsma kocsmárosa.

Mindezek mellett olvashatnak a Szent János Kórház megígért, mégis elmaradt felújításáról; a Radetzky-laktanya bontással felérő rekonstrukciójáról; a budai oldal egyik utolsó vizes élőhelye, a Mocsárosdűlő megmentéséről; a negyedszázad múlva megépítendő Aquincumi hídról; a 90 éve átadott Napraforgó utcai modernista lakóparkról; és arról, hogy mekkora kárt okoztak a kerületeknek a kormányzati elvonások a járvány alatt.

Budai Hang minden hónap harmadik péntekén a Magyar Hangban!