„Hogy Magyarország jobb hely legyen” – itt az augusztusi Budai Hang

„Hogy Magyarország jobb hely legyen” – itt az augusztusi Budai Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eltelt egy hónap, ismét itt a Magyar Hang havonta jelentkező melléklete, a Budai Hang! Legfrissebb számunkban, nyolc oldalon!

– A választási eredmény láttán levontam azt a konzekvenciát, hogy mostantól nem szeretnék csak a saját buborékomban élni – mondta a Budai Hangnak Osvárt Andrea, aki nem szeretné tovább szidni a rendszert, inkább a saját eszközeivel igyekszik tenni azért, hogy Magyarország jobb hely legyen. A színésznővel a Margit-negyed projektről, a magyar filmek lehetőségeiről és a növekvő rezsiszámlákról is beszélgettünk.

A melléklet augusztusi számában olvasóink segítségét kérjük egy hadászati térkép, és az azon szereplő, egyelőre ismeretlen földalatti járatrendszer megtalálásában. A török kori dokumentumnak csak a másolata van meg, a feltüntetett három járatrendszerből pedig csupán egy létezéséről tudnak a szakértők. Valódi lehet a térkép, ki alkotta, és hová vezetnek a titokzatos folyosók? Az önök segítségével talán választ kaphatunk a kérdésekre.

Reneszánszát éli a tévesen bakelitnek nevezett vinyl: korosztálytól függetlenül egyre többen vásárolnak lemezeket, a legfrissebb Budai Hangból pedig megismerhetik az egyik legizgalmasabb fővárosi lemezboltot. A Frankel Leó úti Beat On The Brat Vinyl&Bar egy, a járvány miatt bezárt pesti szórakozóhely szellemiségét viszi tovább, a zenét azonban már a fekete korongok képviselik. 

Élhető városokról is olvashatnak az augusztusi mellékletben: Óbuda-Békásmegyer, Újpest és Szentendre közös pályázattal nyert uniós támogatást energetikai korszerűsítésre. A három önkormányzat egyebek mellett az épületek felújításával, napelem és hőszivattyú használatával igyekszik fenntarthatóvá tenni a működését, ami különösen felértékelődik az energiaválság közepén.

Óbuda megtelt: az egymás után épülő lakóparkok nem pusztán közlekedési és ellátási problémát okoznak kerületünkben, hanem parkolásit is. Egy tavaly áprilisi kormányrendelet értelmében az önkormányzatok legfeljebb lakásonként egy parkolóhely kialakítására kötelezhetik a beruházót, ami az építési láz fényében életszerűtlennek tűnik, a budapesti kerületek és több nagyváros vezetése is tiltakozik a döntés ellen. Mit tehetnek az önkormányzatok, és hogyan enyhítik a zsúfoltságot az európai városokban? 

A katás adózás átalakítása több százezer ember életét érinti, és súlyos csapást mér az önkormányzatok működésére. A Budai Hangból kiderül, hogy milyen hatással lehet a kerületek működésére az új szabályozás.

Két év (kényszer)szünet után újra megszervezték az Európa öt legnagyobb fesztiválja között számon tartott Szigetet, és mindjárt az első nap, vagyis szerdán telt házat hirdethettek a rendezők. Az albán származású, ám Nagy-Britanniában befutott Dua Lipa világsztár koncertjén 95 ezren buliztak az Óbudai-szigeten. Riportunkban annak jártunk utána, hogy a legutóbbi fesztivál óta eltelt három év milyen hatással volt a terület növényvilágára, és mit okozott a fesztiváliparban. Energiaital, ötezer forintos hamburger és nyakig érő por a természet lágy ölén.

Volt egyszer egy Buda: kertes ligetből ormótlan betonmaradvány, Szabó Lőrincék tönkretett vacsorája és a sporttal viccelődő Kosztolányi – ismét eltűnt legendás helyek nyomában jártunk, ezúttal a Krisztinavárosban. Mi történt a Zöldfa étteremmel, miért ütötték le Planicska Jenő ékszerészt és mivel viccelt Kosztolányi a Philadelphia kávéházban?

Mindez a legújabb Budai Hangban, az augusztus 19-én megjelent Magyar Hang 8 oldalas mellékletében!