A rendszer hazudhat, a futball sosem fog

A rendszer hazudhat, a futball sosem fog

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke Felcsúton, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián 2018. október 27-én. A NOB elnöke a Budapesten zajló birkózó-világbajnokság eseményeire érkezett Magyarországra (Fotó: MTI/Puskás Akadémia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A futball az életünk, mondta Orbán Viktor és ebben kivételesen/természetesen (pártállás szerint a megfelelő kifejezés aláhúzandó) tökéletesen igaza van. Beláthatja ezt az is, aki nem szereti a focit, mert a futball közege, így a labdarúgópályán látottak, és a lelátók világa is tökéletes, éppen ezért kíméletlen tükörként funkcionálnak: kicsiben, összesűrítve leképzik a csapatok által képviselt közösségek és azok társadalmának valóságát. Hiába, nem volt még olyan rendszer, aminek hazugságát ne leplezte volna le, vagy épp eltitkolt igazságát ne hozta volna felszínre annak futballja, vagy a labdarúgásának közege.

Például átütő üzenetértéke van annak, hogy a Ferencváros lelátóin egyre sűrűbben szelfiznek a kormánypárt frissen igazolt trashcelebjei. Annak is, hogy a miniszterelnök dédelgetett Felcsútja jellemzően légiósok góljainak köszönhetően áll a tabella élén; annak is, hogy olyan valamikori futballfellegvárakban ürülnek ki a lelátók, mint Győr, Nyíregyháza, az egyenesen a harmadosztálynak is az aljáig zuhanó Békéscsabáról nem is beszélve. Az pedig, hogy reális ötletként merült fel, hogy különböző vármegyék sokadosztályú bajnokságait összevonják, mert olyan mértékben fogynak a kis falvak csapatai, az már önmagában egy szociográfia. 

Ami pedig az NB III-as Sopron–Haladás meccs kapcsán zajlik az egy Örkény-egyperces, aminek szintén erős a közéleti áthallása. A Caola SC Sopron ugyanis ezt írta ki pénteken a Facebook-oldalára: „Klubunk a mai napon értesült arról, hogy 500 vendégszurkoló érkezne szombaton, a kiírt időpontban. MLSZ előírásnak megfelelően azonnal értesítettük a hatóságokat, akik azonban az idő rövidsége, és a városban megrendezésre kerülő Soproni Piknik miatt nem tudnak elegendő létszámot biztosítani a mérkőzés biztonságos lebonyolításához, és kérték, hogy halasszuk el a mérkőzést.”

Persze futótűzként terjedt a hír a médiában, hogy egy megyei jogú városban ilyesmire kéri a rendező klubot a rendőrség, be is indult a kommentáradat. Ám a rendőrség sajtóosztálya belendült és még az állami információszolgáltatásból meglehetősen szelektíven részesülő lapunknak is jelezte, hogy a mérkőzés elhalasztását nem a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezte. Hogy akkor mégis kicsoda, az nem derült ki a közlésből, pedig a hatóság kommunikátorai még a Trollfocin (!) is jelezték egy hozzászólásban, hogy nem ők kérték, hogy később csapjon össze a Sopron és a Haladás kettesszámú csapata. A rendező klub is átírta a facebookos kiírását, így az a félmondat, amiből a rendőri létszámhiányra lehet következtetni, már csak a szerkesztési előzmények között szerepel, ezért óhatatlanul is arra kell gondolnunk, hogy itt valaki, valamikor nem bontotta ki az igazság minden szeletét.

Amit persze megszoktunk már, és ahogy a futball, úgy ez is az életünk és az annak keretet adó rendszer részévé lett. Ahogy a drukkereknek is a ki tudja miért, de cseppet sem szurkolóbarát módon hétköznapra halasztott rangadók.