A Szigeten belül is ott a valóság

A Szigeten belül is ott a valóság

Érkezők a Sziget K-hídjához 2022. augusztus 9-én (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmincezres napijegy, kígyózó tömegek, korsó sör ezernégyszázért? Plusz még a fellépők között is csupa mainstream popsztár, semmi avantgarde black metal? A Sziget Fesztivál kapcsán már tíz éve is lejárt lemez volt mindezen meglepődni. Az ezredforduló után húsz évvel teljesen felesleges azt várni, hogy ugyanaz a családias hangulatú, punkokkal teli rendezvény legyen ez, mint annak idején. Már csak amiatt is, mert utóbbiakból azért ma sem szenvedünk hiányt, nemrég tartották például a Telex által is emlegetett Toxic Weekendet, de említhetjük a héten kezdődő sástói Fekete Zajt szintén. Nem feltétlenül visz előre, ha a régmúlt Szigeteket vágyjuk vissza, azokra viszont nem veszünk jegyet, amik most valósítanának meg valami hasonlót. Főleg két ilyen év után, figyelembe véve a fesztiválok folyamatos nehéz helyzetét. Idén már nem is tudták megszervezni a Rockmaratont, de szép emlék már csak a tokaji Hegyalja vagy a nyírbátori Azfeszt is. Viszont lehetett örülni a Fishing On Orfűnek, a Művészetek völgyének, az Ördögkatlannak vagy épp Tusványosnak, Gombaszögnek.

Hajléktalanok, háború, szárazság és klímaváltozás – „ilyen baljós időkben egyre nehezebbé válik kint hagyni a valóságot”, olvashattuk a Telex említett cikkében. A 444 videójában eközben arról beszélt egy szigetelő: „nem tudom, helyes dolog-e jól éreznünk most magunkat, de néha erre van szükségünk”.

Adódik a kérdés: ha a különféle sorscsapásokból indulunk ki, van olyan, amikor „helyes dolog” jól éreznünk magunkat? Vagy folyamatosan szoronganunk kellene, akár mesterségesen is generálva a feszültséget? A „valóság” mindenképpen egyet jelent a halálhörgéssel és siralommal?

Ha így gondolkodunk, bizony nemcsak most nem érezhetnénk jól magunkat, de nagyjából soha. Tény, hogy az elmúlt években „visszatért a történelem”, és a sokszor eseménytelennek tűnő évtizedek után megint olyasmikről szólnak a hírek, mint akár száz évvel ezelőtt. De nem véletlen az sem, hogy a világháború alatt és után legszívesebben könnyed vígjátékokért menekültek az emberek moziba. Ahogy az sem, hogy nehéz időkben még inkább vágyunk arra, hogy magunk mögött hagyjuk a híreket és fesztiválozzunk, kikapcsolódjunk. Jól érezzük magunkat barátainkkal, megismerkedjünk új emberekkel. Persze, továbbra is eltérő fogyasztói szinten. Ki százezres bérletet kifizetve, más szabadtéren grillezve a barátokkal, esetleg Olaszországban, az Adrián vagy a Balatonon nyaralva.

De örüljünk, hogy megtehetjük, és tegyük is, ameddig csak lehetséges.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!