Árad a Tisza

Árad a Tisza

Magyar Péter az eredményvárójára érkezettekhez megy ki (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindent az EP-választásra tett fel a Fidesz, az önkormányzati mintha nem is lett volna. Látványosan mellőzték a kommunikációból, hogy nemcsak európai parlamenti képviselőket választunk, a jövőnket illetően pedig a települési választások jóval konkrétabb következményekkel fognak járni. Ehhez képest most feltehetőleg kénytelenek lesznek kommunikációs újrazsilipelést végezni, és a megnyert városokra fókuszálni. Ne legyen viszont kétségünk felőle: az, hogy az önkormányzati választáson nem láthattunk sok helyen ellenzéki fordulatot, elsősorban a helyi fideszes polgármestereknek és képviselőknek köszönhető, illetve a politikai munkát el nem végző ellenzékieknek róható fel. Ahol viszont az utóbbiak elvégezték, ott láthatunk váratlan eredményt: Győrben a civil Pintér Bence megnyerte a polgármester-választást. Tény azonban, hogy ha első helyre is futott be, nagyon nehéz dolga lesz a tisztán fideszes közgyűléssel. Érdekes még azokat a településeket vizsgálnunk, ahol változás történt: Egert és Miskolcot elvesztette az ellenzék, Szolnokot és Nagykanizsát vizsont a kormánypárt. Keszthelyen nagyot bukott a Fidesz, Tapolcán is maradt az ellenzék. A fővárosban az utolsó pillanatig billegett a verseny, majd végül Karácsony fordított és nyert, miközben majdnem végig Vitézy vezetett, egyre kisebb különbséggel. Vitézy be is jelentette, hogy újraszámlálás jöhet, de ezt már jó eséllyel Karácsony megnyerte. 

Azzal viszont, hogy a Fidesz mindent az EP-választásra tett fel, a kormány egyértelműen elbukta ezt a napot. Az első hely persze az övé, erre látványosan hivatkozni is fognak ezután. Viszont azok után, amire a rekordrészvétel alapján számítani lehetett, ez az EP-eredmény egyértelműen bukás a Fidesz számára. Talán nem tévedünk nagyot, ha arra jutunk: a Fidesz háborús kommunikációja megbukott. Nyolcvanhárom százalékos feldolgozottságnál a Fidesz 44,17, a Tisza Párt 30,11 százalékon állt.

Az EP-választás eredményeinek kizárólag Magyar Péter pártja örülhet. Érdemes végignézni Török Gábor előzetes összeállítását arról, kinek mikor győzelem, mikor bukás a végeredmény. Ezek alapján a Mi Hazánk könyvelhet el semleges eredményt, miközben Magyar pártja a régi baloldalt majdhogynem lenullázta. A DK-MSZP-Párbeszéd szövetségnek a nagyjából 8 százalék is egyértelműen rossz eredmény. Hiába reménykedett bejutásban a Momentum és az MKKP, a 3 százalék körüli eredmény még annál is rosszabb, mint amire pesszimista forgatókönyv esetén számíthattak. Magyar Péter pártja viszont jobb eredményt is ért el, mint amit jósoltak neki. Budapesten ráadásul fej-fej mellett áll a Fidesszel, Csongrádban 36-32, de Veszprémben 44-32, Zalában pedig 49-28 százalékpárokat találunk.

Ha ezt az építkezést folytatja a Tisza Párt, és országosan, a településeken is képes lesz erősödni, akkor a Fidesz készülhet a minden korábbinál kiélezettebb 2026-os versenyre.