Túltoltuk, Béláim

Túltoltuk, Béláim

Jelenet A legényanya című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 „Béla, ha elárulod a Fideszt, akkor kockáztatod a munkahelyedet.” Ha majd egyszer vége lesz a Nemzeti Együttműködés Rendszerének, és születik róla könyv, akkor remélem, ez a mondat lesz a mottója. Az idézet egy szövevényes, bírósági ügyben bizonyítékként szolgáló hangfelvételből származik, amit a Magyar Narancs publikált szerdán.

„Béla” a gyulai fideszes képviselőt és a városi posta helyettes vezetőjét, Torma Bélát jelöli, a mondat gazdája pedig Görgényi Ernő kormánypárti polgármester. A kontextusa az, hogy egy fideszes belharc folyományaként – egy beruházás kivitelezőjeként vesztek össze a felek –, a korábbi alpolgármester, Galbács Mihály megírta és a posta segítségével a gyulai háztartásokba juttatta a maga verzióját arról, hogy miként is fonódott össze a viharsarki város vezetése és egy „jól körülhatárolható” üzleti kör. Görgényi pedig sérelmezte, hogy Torma – aki amúgy Galbács sógora – erről nem szólt előre. A posta helyettes vezetője jelezte, nem is tehet ilyet, mert az állásával játszana, ha így járna el. Ekkor hangzik el Görgényitől az emblematikus mondat.

A publicisztikának ez az a pontja, amikor olyanokat kellene írni: egy olyan országban, mint mondjuk „Gabon vagy az ébredő Mali”, kinek kéne mennie és pontosan hova. Ettől azonban most eltekintünk. A hangfelvétel kontextusához ugyanis hozzátartozik, hogy az a 2019-es kampány ideje alatt készült. Még ha nem is került nyilvánosságra, de Galbács botránya megjárta az országos médiumokat, levele a helyi viszonyokról eljutott Orbán Viktorhoz is, a sztori folyományaként helyben a kormánypártban szakadás következett be. Az eredmény: Görgényi Ernő polgármester lett a szavazatok 60,38 százalékával. Konkrétan több voksot kapott, mint a többi, ráinduló jelölt összesen.

Lehet persze vizsgálni a helyi viszonyokat, a 2019-es helybéli „össze nem fogást”, csak hát minek: ez már túlmutat Gyula városán. Szinte mellékszál, de csak ebben a békési választókerületben van még két olyan település, amelyek élén olyan fideszes vezetők állnak, akik így vagy úgy, de növelni tudták a választási győzelmük arányát azt követően, hogy elítélték őket valamilyen korrupciós cselekmény kapcsán. Lánczi András ugyancsak mottóértékű mondatát persze már mindenki ismeri az Orbán-pártok és a korrupció kapcsolatáról, azt kár is idemásolni. Ettől még persze jó helye lesz a már említett, a NER-t bemutató könyvben, remekül kiegészíti majd a túltolt gyulai bélázását.

De ne legyenek kétségeink: sok ilyen mottóval gazdagodunk majd még a kiadvány elkészültéig.