Boros Imre szövetségesének lenni

Boros Imre szövetségesének lenni

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) székhelye (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miért lenne érdemes a kormánynak is a helyén kezelnie a Boros Imréhez vagy Bogár Lászlóhoz hasonló fantasztákat? A leginkább a saját érdekében. Ez bizonyosodott be a héten is, amikor a szélesebb nyilvánosság értesülhetett Boros jelenlegi pozíciójáról. A többség feltehetően azt gondolta (már aki hallotta valaha is a nevét), hogy pont azt a feladatot látja el, amire alkalmasnak tűnik. Tehát: bemegy időnként a kormánypárti csatornához (jelenleg a Hír Tv-be), és ott kifejti magvas gondolatait a világról.

Boros az a típus, amelyik azért még a kormányzati mainstream számára is sok tud lenni. Legalábbis az a típus volt. Épp ezért a régi szép időkben inkább találkozhattunk vele az akkor még szélesista Echo Tv-ben, mint a vezető fideszes televízióban. Emlékszünk még, amikor egy teljes műsor szólt csak arról, hogy szegény Szaniszló Ferenc a kamerába beszélve köszönti a világmagyarságot Las Vegastól New Yorkig, Vásárosnaménytől Tiszakerecsenyig? Na, ebben a tévében bőven elfért Boros, aki párhuzamosan a Magyar Hírlapban fejtette meg többek között, hogy elindult a forint „visszahódításának” folyamata.

Aztán teltek-múltak az évek, Boros 2017-ben még mindig elemzett, akkor például a CEU-ról mondta el: nincs szüksége az országnak rá, mert nem folyik ott agrárképzés. Az első Orbán-kormányban miniszteri posztot betöltő közgazdászra mégis rábízták aztán, hogy legyen az orosz kémbankként elhíresült Nemzetközi Beruházási Bank igazgatótanácsi tagja. Gondolták, hogy ott nem fog sok vizet zavarni?

Mióta Putyin háborút indított Ukrajnában, a helyzet a korábbinál is forróbbá vált. Ennek ellenére a mostani amerikai szankciókig várt a kormány azzal, hogy kilépjen a székhelyét pár éve Budapestre áthelyező bankból. (Ahol korábban is tagok voltunk, csakhogy az első Orbán-kormány kilépett 2000-ben. Majd 2015-ben vissza.) Boros a mostani szankciók után ki is fejtette többek közt: mi vagyunk szerinte a kémbank első számú részvényesei. Amiről kiderült, hogy feltehetőleg nem lehet igaz. Tipikus helyzet: az is baj, ha Boros nem mondott igazat, de az még inkább, ha nem is volt tisztában a valósággal. (Ha pedig igazat mondott, az lenne a legnagyobb baj.) Boros egy nappal később már észszerűnek nevezte kilépésünket a kémbankból.

A közgazdász egyébként azt is mondta szerdán: „ha Oroszországot akarják ütni, akkor egyik szövetségesét ütik, Magyarországot”. Szövetségesét? A kormánynak tudnia kell, hogy a mostani időben fokozottan vigyázni érdemes arra, ki mit mond. Ha pedig tisztában vannak Boros elmúlt másfél-két évtizedes működésével, talán érdemesebb lett volna tőle eddig is a jelenleginél nagyobb távolságot tartani. 

Frissítés: Időközben kiderült, hogy Boros Imre mondatait a nyilvánosságban feltehetően félreértették, ő elmondása szerint Magyarországról beszélt az Egyesült Államok szövetségeseként. A közgazdász azt mondta: „Úgy gondolom, hogy egy lépéssel le vannak maradva az urak. Mert ha Oroszországot akarják ütni, akkor tulajdonképpen egyik szövetségesüket ütik, Magyarországot, tudniillik mi vagyunk az első számú részvényesei ennek a banknak egy jó ideje”. A mondat valóban értelmesebben hangzik így, ezért tehát a fenti állítást nem róhatjuk fel Boros Imrének. 

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!