Végre biztonságban leszünk Roald Dahl jelzőitől!

Végre biztonságban leszünk Roald Dahl jelzőitől!

Jelenet a Roald Dahl történetén alapuló A fantasztikus Róka úr című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs könnyű helyzetben a Puffin kiadó és a Roald Dahl Story Company. Nincsenek, mert a ChatGPT-féle mesterséges intelligencia sajnos még gyerekcipőben jár. Nem lehet így megbízni a felelősségteljes feladattal, hogy írja újra a Roald Dahl-életművet. Egyelőre sajnos a kiadó embereinek kell megoldaniuk, hogy kihúzzák az életműből a csúnya szavakat, illetve hozzáírjanak politikailag korrekt megfejtéseket.

A kedvencem egyértelműen, amit a Boszorkányok azon részéhez írtak, ahol kiderül, hogy a címszereplők a parókájuk alatt kopaszok. A következővel egészítették ezt ki: „Számos egyéb oka van, amiért a nők parókát viselhetnek, és semmi rossz nincs is ebben.” Hány és hány parókaszégyenítő gyerek lehetett eddig, akik rossz szokásukat Roald Dahltól tanulták el! Probléma kiküszöbölve, innentől végre mind tudni fogják, hogy nem is minden parókás nő boszorkány! (A Newsweeken amúgy egy kopasz cikkszerzőnő tiltakozott az átírás ellen.)

Aztán van ebben a regényben egy nő, akinek természetfeletti képességei vannak, de átlagosnak adja ki magát. Ő eddig kasszás vagy gépírónő volt, de most már vezető tudós vagy cégvezér lesz. Végre megnyílnak a perspektívák a kislányok előtt! Bár felmerül a kérdés: nem pénztárosszégyenítés ez? Remélem, tudják a kiadónál, hogy egyelőre ezt a munkát is el kell végezniük embereknek. Máskülönben nem lesz, aki például eladja a Roald Dahl-könyveket. A ChatGPT ennél érzékenyebb lenne, mondom én! Meg is kértem, írjon nekem egy Roald Dahl-történetet. A következőt kaptam:

Az állatorvos gyerekeknek

Az állatorvos nagyon foglalkozott az állatokkal, de különösen szerette a kisállatokat. Azokat a kis bundás szörnyetegeket, amikkel a gyerekek játszanak. Egy nap azonban egy kis nyulacska jött hozzá, és azt mondta neki, hogy nagyon rosszul érzi magát. Az állatorvos megvizsgálta a nyuszit, és azt mondta neki, hogy a foga fáj. Az állatorvos nem tudta, hogy melyik a bajos fog, mert a nyuszi nem mutatta meg neki.

Ekkor az állatorvosnak az jutott az eszébe, hogy a gyerekeket kérdezi meg. Mivel ők játszanak a nyuszikkal, biztosan tudják, melyik a bajos fog. Az állatorvos egy kis csapatot állított össze a legügyesebb gyerekekből, és elküldte őket a nyuszihoz. A gyerekek nagyon izgatottak voltak, hogy segíthetnek az állatorvosnak, és hamarosan megtalálták a bajos fogat. Az állatorvos kihúzta a fogat, és a kis nyuszi azonnal jobban lett.

Az állatorvos boldogan figyelte, ahogy a nyuszi ugrándozik, majd hálából egy kis zacskó morzsát adott a gyerekeknek. Azóta is az állatorvos mindig a gyerekekhez fordul, ha nem tudja megoldani a problémát az állatokkal.

„Remélem tetszett ez a rövid történet!” – búcsúzott a mesterséges intelligencia. A kilúgozott, semmilyen történet rendben is lenne, de kihúznom azért még mindig kellett belőle. Így máris még biztonságosabb lett a világ!