Zsiday Viktor: Az infláció az idei évre elérte a mélypontját, mostantól csak nőni fog – Kompország

Zsiday Viktor: Az infláció az idei évre elérte a mélypontját, mostantól csak nőni fog – Kompország

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Sokáig azt gondoltam, jobb nekünk a forint, mert akkor gyorsabban tudunk reagálni a vészhelyzetekre, vagy a különböző problémákra, mint például az infláció. Lehetne jól bánni a saját devizával, ezt számos ország bizonyította már, de Magyarországon a gazdasági vezetés nem tud jól bánni vele, folyamatosan elinflálja azt. Ha pedig ez a helyzet, akkor inkább jöjjön az euró. Hogy mikor, azt nehéz megmondani, ehhez még sok mindennek kell teljesülnie – jelentette ki Kompország című műsorunkban Zsiday Viktor közgazdász. Kifejtette azt is, hogy szerinte az infláció az idei évre elérte a mélypontot, a reálbér-emelkedésből származó fogyasztás-növekedés és a forintárfolyam gyengülése is az infláció növekedését vetíti előre az év hátralévő részére.

• Ki, illetve kik a felelősei a tavalyi rekord inflációnak?
• Miért van érdekellentét a jegybank és kormány között, és melyikük cselekszik most helyesen?
• Mennyire súlyos jelenleg a gazdasági helyzet a hatalmas költségvetési hiány miatt, van-e szükség azonnali intézkedésekre, megszorításokra?
• Miért húzott el mellettünk több ország a régióból, mit rontottunk el?

A műsorvezető Szerető Szabolcs, szerkesztő Farkas Melinda.