Rókák a brüsszeli ereszek alól

Rókák a brüsszeli ereszek alól

Durica Katarina: Városi rókák (Fotó: duricakatarina.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Időzíteni tudni kell: írsz egy regényt (részben) arról, hogy brüsszeli politikusok prostituáltakat használnak, feleségeik magányosak és szeretetéhesek, és öt nappal a megjelenés előtt felrobban a közélet az ereszcsatornán, gang-bang partiról menekülő magyar EP-képviselő kapcsán. A belga fővárosban élő magyar író-újságírónak, Durica Katarinának ilyen, a lottóötössel felérő szerencséje volt: a Szájer-ügy után gyakorlatilag kilőtt a saját kiadójának webshopja (a Városi rókák az új kiadó első terméke!), és interjúkérésekkel bombázzák az újságírók.

„Az Európai Parlament körül sétálok, reggel 8.30 van, borongós szeles idő, a kapucnit a homlokom közepéig húzom, kétoldalt szorosra fogom a zsinórját, hogy a kezdődő vihar ne fújja le. Pár héttel ezelőtt még unalmas háziasszony voltam, olyan gondokkal, hogy hol találok a városban olyan sima joghurtot, ami leginkább hasonlít a hazai tejfölre, mert hiába a sok kagyló, hal, csiga meg osztriga a puccos rendezvényeken, az egész család paprikás csirkét követel.” Így kezdődik a regény, amely három nő, Andrea, Klára és Timi sorsát követi.

Megismerhetjük (már amennyire lehet egy könyvből) a hatalom természetét, a kiszolgáltatott nőket, eljutunk a kompromisszumok és lázadások világába, megismerve családanyákat és prostituáltakat, diplomatákat és striciket, cselédeket és szerencsevadászokat. Felkavaróan őszinte vallomások, három nő harcának és útkeresésének története, akikben az (is) közös, hogy mindannyian szeretetre vágynak. A felvidéki magyar szerző szemével belelátunk egy multinacionális város prostituáltjainak életébe, valamint a brüsszeli eurokraták és az őket kiszolgáló személyzet zárt világába is. És marad nekünk egy elég meghökkentő felismerés is: Brüsszelben lassan már sokkal több a magyar, mint amennyi például Somorján maradt!

Izgalmas fiktív történet egy nagyvárosból, váratlan – és egyáltalán nem tervezett – aktualitásokkal.

Durica Katarina: Városi rókák. Piros Hó Kiadó, 2020. 5360 Ft

Címkék: Durica Katarina