Történelem, gyermeki komolysággal

Történelem, gyermeki komolysággal

Kalandozások a történelemben-sorozat (Fotó: Open Books)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem vagyok biztos benne, hogy mit jelent, ha egy gyerekeknek írt történelmi könyvsorozat nekem jobban tetszett, mint a célcsoportnak. Egyrészt biztosan jó könyv, hiszen ha nekem tetszik, akkor rossz nem lehet (gondolom), másrészt azonban ez a tény a saját érdeklődésem érettségéről is elárul egyet s mást. És valóban: rendkívül szórakoztatónak találom a gyerekeknek szóló történelmi könyveket, tévéműsorokat, különösen a brit produkciókat, még ha ezt kissé szégyellem is. A kedvencem a rendkívül szellemes Horrible Histo ries című BBC-sorozat, amely Magyarországon Történelem másképp címmel fut a Da Vinci csatornán.

A brit populáris történelmi ismeretterjesztő könyvek és műsorok legalább olyan tiszteletre méltó hírnévnek örvendenek, mint a természetfi lmek. Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb történésze Angliában Dominic Sandbrook, aki számos tévésorozatban szerepel, és ő készíti a világ egyik legsikeresebb történelmi témájú podcastsorozatát is The Rest is History (A többi már történelem) címmel. Sandbrook rendkívül tehetséges ember, amit az mutat legjobban, hogy eszméletlen mennyiségű tartalmat termel a legkülönbözőbb médiumok számára, mégis képes egészen magas szinten tartani a minőséget. A Rest is History podcastből Tom Hollanddel (egy másik tévétörténésszel) együtt a cikk írásakor már több mint 450 (!) egyórás epizódot gyártottak, és a The Times becslése szerint ez anyagilag sem éppen veszteséges vállalkozás: havi 70 ezer fontot (32 millió forintot) keresnek vele.

Sandbrook az elektronikus média mellett könyvírással is foglalkozik, de munkái sokáig nem jelentek meg magyarul, amit talán az indokol, hogy eddig kifejezetten a brit közelmúlt történetéről írt. Néhány évvel ezelőtt azonban elkezdett egy gyerekeknek szóló könyvsorozatot Kalandozások a történelemben címmel, amelyben már a világtörténelem ismert eseményeit és szereplőit veszi sorra. Magyarul idén már három kötet is megjelent e sorozatból (Vikingek, Kleopátra, a Nílus királynője, Az első világháború); míg két kötet (A második világháború és Nagy Sándor) tavaly és tavalyelőtt jött ki.

A Kalandozások a történelemben részei egytől egyig figyelemre méltók: Sandbrook úgy tud a gyerekeknek mesélni a történelemről, hogy közben a felnőtt olvasók számára is egészen izgalmas könyvet hoz létre. Visszatérve a cikk elejére: a könyv egy tízéves gyermeknek még nem igazán való. Nem mintha nem értené a szöveget: az tökéletesen érthető az általános iskolások számára is. De e kötetek „nagy” könyvek: átlagosan majdnem négyszáz oldal hosszúak, alig van bennük kép, csak a nagy regényeket idéző szövegfolyam, tehát felnőtt olvasásra valók, ezért azt gondolom, a gimnazista korosztály számára lehetnek a legérdekesebbek. Nekik viszont nagyon, különösen a második világháborúról szóló kötet, amit legszívesebben kötelezővé tennék, mielőtt kezd eltorzulni a fi atalok világlátása a Facebookról és a YouTube-ról rájuk ömlő propaganda hatására.

E könyvek legnagyobb erőssége, hogy nem próbálják tündérmesévé varázsolni a történelem sokszor borzalmas eseményeit. Sandbrook objektívan, de érthetően ír a katasztrófákról is, így természetesen a holokauszt sem maradt ki a második világháborúról szóló kötetből, és a vikingek sem lettek olyan békés északi kereskedőnépek, amelyek csak a kultúrák közötti megértést keresve látogattak el Nyugat-Európába. Természetesen a szerző mindig igyekszik megtalálni azokat a részleteket, amelyek érdekesek lehetnek a fi ataloknak – és ezek alkalmanként épp a véres jelenetek, de a szöveg nem fogja traumatizálni az olvasókat. Mindössze reális képet kapnak az emberiség múltjáról, ez pedig senkinek sem árthat.

Dominic Sandbrook: Kalandozások a történelemben-sorozat. A második világháború (Ford.: Dési András György), A vikingek (Ford.: Haulik Tünde Eugénia), Az első világháború (Ford.: Bíró Júlia), Nagy Sándor (Ford.: Bíró Júlia), Kleopátra, a Nílus királynője (Ford.: Fónagy Zsófi a). Open Books, 2022–2024. Kötetenként 4999 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/27. számában jelent meg július 5-én.