1,8 milliárd forintot érő drogot füleltek le az amerikai-mexikói határon

1,8 milliárd forintot érő drogot füleltek le az amerikai-mexikói határon

A U.S. Customs and Border Protection (amerikai vám- és határőrség) járőre (Fotó: U.S. Customs and Border Protection/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok határőrsége 4,3 millió dollár (1,78 milliárd forint) piaci értékű kábítószertablettát foglalt le a mexikói határ közelében. A vám- és határvédelem (CBP) járőrei még szerdán egy közúti ellenőrzés során bukkantak a 340 csomag, mintegy 85 kilogramm súlyú fentanilszállítmányra Arizonában, Tucson körzetében. A járőröknek az autóban szállított vászoncsomagok, valamint az autót vezető nő láthatóan ideges viselkedése tűnt fel.  

Az amerikai kábítószerellenes hatóság tájékoztatása szerint a lefoglalt mennyiségű fentanillal több mint 42 millió ember halálát lehetne okozni. Az autó vezetőjét átadták a helyi rendőrségnek, a nő kábítószer-bűncselekmény gyanújával áll bíróság elé. Szintén szerdán Nogales határátkelőnél egy pár mankóba rejtve találtak 14 ezer fentaniltablettát a határőrök. A drogot a mankók fémcsövébe rejtették el. A csempész gyalog próbálta átlépni a határt Mexikó felől.

Egy nappal korábban Texasban foglaltak le közúti ellenőrzésekor mintegy 390 ezer dollár (160 millió forint) értékű fentaniltablettát. A kábítószercsempészek rendszerint Mexikó felől próbálják bejuttatni árujukat az Egyesült államok területére. Az Egyesült Államokban az eredetileg fájdalomcsillapítóként használt fentanil évek óta terjed a kábítószerélvezők körében, a heroinnál sokkal veszélyesebb és olcsóbb. A szintetikus kábítószerek okozta halálesetek száma a 2015-ös 6 ezerről 2021-re 65 ezerre növekedett, a vezető halálok a fentanilhasználat.