34 évre ítéltek egy szaúdi nőt twitterezésért

34 évre ítéltek egy szaúdi nőt twitterezésért

Szalma al-Sahab családja körében. (Fotó: ESOHR)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 34 éves, kétgyermekes családanya Szalma al-Sehab a brit Leedsi Egyetemen tanul, de a nyári szünetben hazalátogatott Szaúd-Arábiába. Ott letartóztatták, és egy különleges terrorizmusellenes bíróság 34 év börtönbüntetésre ítélte. A bűne? Használta a Twittert, és a közösségi hálózaton követett olyan szaúdi disszidenseket is, akik kritizálják az országot irányító Mohammed bin Szalmánt.

Szalmánt az elemzők szerint felbátorította, hogy a sorozatos emberijog-sértések és politikai gyilkosságok dacára nemrégiben Joe Biden látogatást tett a királyságban, és különösebben nem firtatta nem létező demokráciával, illetve a nők totális elnyomásával kapcsolatos problémákat. Szalmán célkeresztjébe az utóbbi időben a Twitter-felhasználók kerültek, mivel az ellenzéke (amelynek legtöbb tagja külföldre menekült) ezt a csatornát használja legfőképpen a kommunikációra.

Az al-Sehab ellen hozott ítélet szerint a konkrét bűne az volt, hogy egy weboldalt használt, hogy nyugtalanságot keltsen és destabilizálja az országot. Először csak három évre ítélték volna ezért a bűnért, de aztán a vád fellebbezett, és végül még megfejelték az ítéletet 31 évvel. Az ügyészi hivatal további bűnök miatt is tervezi a nő megvádolását. A bíróság szerint a nő azzal segítette a rendszer ellenségeit, hogy retweetelte a bejegyzéseiket. 

Al-Sehab egyáltalán nem központi figura a szaúdi ellenzékiek között. Az Instagramon mindössze 159 követője van, a Twitteren 2597. Általában köznapi dolgokról posztol, néha megosztja az ellenzékiek tweetjeit. Néhányszor a politikai foglyok szabadon bocsátását követelő bejegyzéseket írt. 2018-ban utazott az Egyesült Királyságba, hogy PhD-tanulmányokat folytatott, de férje és két gyereke otthon maradt, ezért 2020 decemberében hazalátogatott. Ekkor kapott idézést kihallgatásra, aminek végén letartóztatták. A most hozott ítéletet még megfellebbezheti.

(Guardian)

Címkék: Szaúd-Arábia