A brit gyarmati hadsereg vérontását akarta megbosszulni a nyílpuskás Darth Jones

A brit gyarmati hadsereg vérontását akarta megbosszulni a nyílpuskás Darth Jones

2019. december 24-én közreadott kép: II. Erzsébet brit királynő a windsori kastélyban, az alattvalóihoz intézett televíziós karácsonyi üzenet felvételén (Fotó: MTI/EPA/PA pool/Steve Parsons)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amritszári vérontást akarhatta megbosszulni az a férfi, akire nyílpuskával felfegyverkezve találtak a windsori kastély parkjában. Az MTI számolt be arról a The Sun által közzétett videófelvételről, amelyen a lap egyelőre meg nem erősített értesülése szerint a támadó beszél, arcán maszkkal és eltorzított hangon. A Snapchatre feltöltött videón Jaswant Singh Chail azt mondja, merényletet fog megkísérelni II. Erzsébet ellen. Elmondása szerint pedig ez bosszú lesz mindazokért, akiket az 1919-es Dzsallianvala Bagh-mészárlásban öltek meg.

Dzsallianvala Bagh az indiai Amritszár város Aranytemplomának a parkja. A brit gyarmati hadsereg 1919. április 13-án itt lőtt az indiai függetlenségi mozgalom vezetőinek őrizetbe vétele ellen tüntető tömegbe. A korabeli hivatalos adatok szerint 379-en haltak meg, történészek viszont később arra jutottak, hogy 1500-an is életüket veszthették. 

A windsori kastélyparkban szombat délelőtt – a videóüzenet feltöltése után közel fél órával – vették őrizetbe a 19 éves southamptoni férfit, akinél a egy számszeríjat találtak. A videó készítője azt mondta, a Star Wars sötét erőihez tartozik, és állítása szerint Jaswant Singh Chail az előző neve volt, jelenlegi neve Darth Jones.

A Scotland Yard hétfőn annyit közölt, hogy vizsgál egy videót, amely a windsori kastélyparkban elfogott nyílpuskás behatolóhoz köthető. A tájékoztatás szerint az illetőt először azzal a gyanúval vették őrizetbe, hogy birtokháborítást követett el egy védett intézmény területén, és támadófegyver volt nála. A Scotland Yard későbbi frissített beszámolója szerint időközben megvizsgálták a fiatal férfi elmeállapotát, és ennek eredményeként a vonatkozó mentálhigiénés törvény alapján elmekórtani megfigyelő intézményben helyezték el, ahol orvosi felügyelet alatt áll. 

A támadás idején a windsori kastélyban tartózkodott a 95 éves uralkodó, illetve legalább húsz családtagja, köztük három fia.