„A brit közvélemény döbbenten látja, hogy a tory képviselők olyanokról vesznek példát, mint Orbán Viktor”

„A brit közvélemény döbbenten látja, hogy a tory képviselők olyanokról vesznek példát, mint Orbán Viktor”

Fotó: Twitter/ Sir Edward Leigh MP

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orbán Viktor mellett különböző radikáljobbos politikusokkal találkozó három tory képviselőt bírálják, számolt be róla cikkében a baloldali The Guardian. Sir Edward Leigh, Sir Christopher Chope és Ian Liddell-Grainger parlamenti képviselőkről van szó, akik a cikk szerint olyanok mellett vettek részt egy múlt heti, budapesti rendezvényen, mint a belga Vlaams Belang, a spanyol Vox és a Svéd Demokraták szélsőjobbra sorolt politikusai.

Leigh a lincolnshire-i Gainsborough-t képviseli, negyven éve van már a brit parlamentben, szombaton pedig közzétett egy Orbán Viktorral közös képet, azt írva: megismerték, hogyan lehet hatékony módon küzdeni az illegális migrációval szemben. A The Guardian megjegyzi, a magyar kormányfő úttörő volt a rendkívül szigorú migrációs törvények keresztülverésében, elterjesztve az inváziót emlegető retorikát, illetve a lap szerint sokszor antiszemita vagy szélsőjobboldali toposzokat érintve. Igyekezett korlátozni az LMBT-jogokat is, emellett a Guardian azt is megjegyezte: azzal vádolták, hogy átvette az irányítást az államapparátus és a média nagy része fölött. 

A brit képviselők az Európai Konzervatívok és Demokratikus Szövetség (EC/DA) rendezvényén vettek részt. Arról az Európa Tanácson belüli pártcsaládról van szó, amelynek tagja a Dán Néppárt, a Finnek Pártja és a Görög Megoldás, valamint a Fidesz is. Liddell-Grainger jelenleg az EC/DA elnöke. 

A Liberális Demokraták kabinetirodájának szóvivője, Christine Jardine szerint mindez szégyenteljes képet fest a konzervatív pártról, és nem szabadna barátkozniuk olyan szélsőjobboldali vezetővel, aki homofób és antidemokratikus politikát képvisel. Szerinte a brit közvélemény döbbenten látja, hogy a tory képviselők olyanokról vesznek példát, mint Orbán Viktor. Ez, úgy látja, új mélypont a konzervatív képviselők számára. 

A migrációról és a konzervatív erők összefogásáról is szó volt azon a találkozón, amelyet az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésében működő Európai Konzervatívok – Demokratikus Szövetség frakciója tartott múlt pénteken Budapesten. Az esemény után Varga Judit arról beszélt az MTI szerint egy sajtótájékoztatón, hogy „az európai konzervatívok támogatják a magyar kormány erőfeszítéseit a migrációs válságban. A magyar hatóságok csak tavaly 270 ezer embert akadályoztak meg abban, hogy illetéktelenül a schengeni zóna területére lépjenek.” Liddell-Grainger pedig kifejtette, hálásak a magyar kormánynak „azokért az előremutató lépésekért, amelyeket az elmúlt években tettek Európa érdekében.”