A CIA likvidálta al-Zavahirit, az al-Kaida vezérét

A CIA likvidálta al-Zavahirit, az al-Kaida vezérét

Oszama Bin Laden (balra) és Ayman al-Zawahiri 2001 novemberében Kabulban (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai elnök amerikai idő szerint hétfőn este jelentette be, hogy a CIA dróntámadása révén sikerült megölni Ajmán al-Zavahirit, az al-Kaida vezérét, Oszama bin Laden egykori helyettesét.

Biden szerint a vezér kiiktatása nagy csapást jelent a 2001. szeptember 11-i terrortámadások mögött álló terrorszervezet számára. „Igazságot szolgáltattunk, és ez a terrorista vezér nincs többé. Az embereknek szerte a világon többé már nem kell félniük ettől a gonosz és eltökélt gyilkostól” – Biden.

A támadást Afganisztánban hajtották végre, ahonnan az amerikai hadsereg tavaly kivonult. Nem egyértelmű, hogy al-Zavahiri már akkor is Afganisztánban élt-e, amikor az amerikai hadsereg még az országban állomásozott. Mindenesetre az utóbbi hónapokban többször látták egy Kabul belvárosában lévő ház erkélyén.

A amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy al-Zavahiri folyamatosan gyártotta a propagandavideókat, így valószínűleg néhányat a halála után fognak publikálni, de ez nem bizonyíték arra, hogy életben lenne.

Az elmúlt hónapok során számos értekezletet tartottak a Fehér Házban az elnök részvételével, ahol elemezték a körülményeket, még a ház makettjét is felépítették. Végül Biden július 25-én adott parancsot a csapásra, amit egy drón hajtott végre szombaton, magyar idő szerint 15:48-kor.

A támadásban az amerikai források szerint csak Ajmán al-Zavahiri halt meg, senki más.