A Gazprom földgáztermelése 14 éves mélypontra zuhant

A Gazprom földgáztermelése 14 éves mélypontra zuhant

Fotó: Gazprom / Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Júliusban a Gazprom orosz gázipari konglomerátum napi földgáztermelése 2008 óta a legalacsonyabb szintre esett. Ezek a fejlemények tovább erősítik azokat a félelmeket, miszerint Oroszország az ellene az ukrajnai agresszió miatt hozott gazdasági szankciók (illetve az Ukrajnának juttatott nyugati fegyverszállítások) miatt energetikai krízist próbál előidézni Európában, írja a Guardian.

A Gazprom júliusban napi átlagban 774 köbméter gázt termelt ki, ami 14 százalékos csökkenés júniushoz képest. Az elmúlt évben a Gazprom 262,4 milliárd köbméter földgázt termelt ki, ami 12 százalékos csökkenés a tavaly ilyenkor mért éves kitermeléshez viszonyítva.

Az Északi Áramlat-1-es vezetéken a múlt héten mindössze a maximális kapacitás 20 százaléka jött Oroszországból Európába. a Gazprom a csökkentést a turbinák karbantartásával indokolta, de Ursula von der Leyen EB-elnök szerint valójában nincs jogos műszaki oka a csökkentésnek.

Az EU a múlt héten 15 százalékos önkéntes földgázhasználat-csökkentést fogadott el, ami kötelezővé válik, ha Putyin,. a félelmeket beigazokva, valóban elzárja majd a gázcsapot a fűtés szempontjából kritikus téli hónapokban. 

Miközben a Gazprom csökkenti az Európának juttatott gázt, a vállalat bejelentette, hogy (az ukrajnai inváziót nem elítélő) Kínába irányuló exportot 61 százalékkal növelte hét hónap alatt.