A háború kezdete óta először találkozott Blinken és Lavrov

A háború kezdete óta először találkozott Blinken és Lavrov

Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: Antony Blinken Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háború tavalyi kitörése óta először találkozott egymással az amerikai és az orosz külügyminiszter, Antony Blinken és Szergej Lavrov – írta meg a Sky News. A két politikus a G20-as csúcstalálkozón, Új-Delhiben jött össze, tíz percig tárgyaltak négyszemközt. Blinken egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint arra kérte Lavrovot, lépjen vissza a nukleáris fegyverekre vonatkozó START-egyezmény felfüggesztésétől.

Az Egyesült Államok addig támogatja Ukrajnát, ameddig szükséges – mondta az összefoglaló szerint Blinken. A politikus azt is kérte, hogy engedjék szabadon a 2018 óta fogva tartott amerikai Paul Whelant.

Vlagyimir Putyin eközben lemondta sztavropoli útját, miután állítólag orosz területre (az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszk megyébe) hatoltak be ukrán felderítőcsapatok. Az esetről orosz hírügynökségek számoltak be. A TASZSZ szerint az ukránok két faluba törtek be, tüzet nyitva egy járműre. Az orosz hírügynökségek állításait független forrás még nem erősítette meg. Volodimir Zelenszkij tanácsadója, Mihajlo Podoljak pedig szándékos provokációnak nevezte a híresztelést. Putyin ennek ellenére egy online tanácskozáson terrorcselekményt emlegetett.