A holland jegybank kihasználta a rabszolgaságot, az elnök bocsánatot kért érte

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Klaas Knot, a holland központi bank (DNB) elnöke pénteken hivatalosan bocsánatot kért a pénzügyi intézet rabszolgatartásban játszott múltbéli szerepéért - írta a Dutchnews holland hírportál.

A rabszolgaság eltörlésének Hollandiában július 1-jén ünnepelt évfordulóján az elnök kijelentette: "bocsánatot kér minden olyan embertől, akit a pénzintézetet vezető elődei csak bőrszínük alapján tartottak számon". A hírportál szerint Knot korábban arról beszélt, hogy a bank "maradandó értékű" gesztust szeretne nyújtani a rabszolgaságban tartottak leszármazottjainak.

A DNB februárban közleményben jelentette be: "mélyen sajnálja" hogy számos korábbi igazgatója fontos szerepet játszott a 19. századi rabszolga-kereskedelemben. A bank múltjával foglalkozó közelmúltbéli vizsgálat kimutatta, hogy a bank induló tőkéjét biztosító amszterdami pénzügyi elit legtöbb tagja közvetlen kapcsolatban állt a rabszolga-kereskedelemmel. A kutatás arra is rávilágított, hogy a DNB igazgatói aktívan felléptek a rabszolgatartás eltörlése ellen, annak ellenére, hogy Hollandiában egyre erősödtek a rabszolgaság-ellenes állásfoglalások. Ezek a bankvezetők kiálltak a rabszolgatartók kártalanítása mellett is.

A DNB nem az első hollandiai pénzügyi intézet, amely bocsánatot kért a rabszolgatartásban játszott szerepéért, áprilisban az ABN Amro bank is hivatalos bocsánatkérést tett közzé honlapján. A holland kormánynak egyelőre nincs szándékában bocsánatot kérni. Sajtóforrások szerint a hágai vezetés továbbra is mérlegeli, hogyan kommunikáljon erről a "kényes témáról", de hosszú távon nem zárja ki a bocsánatkérést. A bocsánatkérésért kampányolók remélik, hogy a kormány jövőre meggondolja magát, akkor lesz 160 éve, hogy a holland gyarmatokon eltörölték a rabszolgaságot. A héten több száz holland vállalat döntött úgy hogy július 1-én, az ünnep alkalmából szabadnapot ad dolgozóinak.