A Huawei is szállíthat részegységeket a brit 5G-hálózathoz

A Huawei is szállíthat részegységeket a brit 5G-hálózathoz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit kormány a biztonsági kockázatok ellenére jóváhagyta, hogy a Huawei kínai távközlési cég részegységeket szállítson új 5G adatátviteli hálózathoz az Egyesült Királyságban – olvasható a BBC brit közszolgálati hírcsatorna honlapján.

A hír hivatalos megerősítésére egyelőre nem került sor, de a Daily Telegraph szerint a Huawei "nem mag" komponenseket, vagyis a hálózat nem lényegi összetevőit, például antennákat szállít majd és épít be a rendszerbe.

Kémkednek a Huawei-jel? | Magyar Hang

Nincs olyan törvény Kínában, amely a hatóságok számára titkos funkciók beépítésére kötelezné a vállalatokat - így védekezett januárban Zsen Cseng-fej, a Huawei alapítója, miután egyre többen vádolták meg a céget azzal, hogy kémkedést segítenek elő berendezéseikkel. Az üzletember szavai aligha voltak megnyugtatók térségünk országai számára, amelyek - ellentétben hazánkkal - immár több intézkedést is életbe léptettek a kínai óriás ellen.

A bejelentés azért meglepő, mert Donald Trump, az Amerikai

Egyesült Államok elnöke erőteljesen kampányol a Huawei ellen, mert

meggyőződése, hogy a kínaiak kémkedésre használják az általuk gyártott

készülékeket, illetve az általuk kiépített hálózatot. Ezért az USA azt akarja,

hogy szövetségesei az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában és

Új-Zélandon zárják ki a Huaweit a hálózatok építéséből.

A Huawei tagadja, hogy a velük szerződőknek a kémkedés vagy

szabotázs kockázatával kellene számolni.