A Kínát sújtó aszály globális élelmiszergondokat okozhat

A Kínát sújtó aszály globális élelmiszergondokat okozhat

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint két hónapja tart az extrém aszályos helyzet Kínában, az idei hőhullámokhoz hasonlókat még nem jegyeztek fel a történelem során. Ez a szélsőséges időjárás Kína-szerte hatással van a víz és élelmiszerellátásra. Augusztus 18-án a szecsuáni Csungking városában a hőmérséklet elérte a 45 fokot, ami a valaha mért legmagasabb érték a kínai sivatagi régiót leszámítva, két nappal később pedig éjszaka sem hűlt le a levegő 34.9 fok alá – írja a NewScientist.

Kína sokak szerint története legsúlyosabb klímakatasztrófáját éli. A szélsőségesen alacsony csapadékmennyiség miatt a folyók vízszintje kritikussá vált, az országban 66 folyó teljesen kiszáradt. Az ország legnagyobb édesvízi tava, a Pojang-tó vízfelülete 3500 km2-ről 737 km2-re csökkent. Augusztus 19-én országos aszályriadót fújtak, több helyen veszélybe került a helyi vízellátás. Szecsuánban, ahol a villamos energia 80 százalékát vízenergiából nyerték, számos gyárnak be kellett szüntetni működését az energiahiány miatt. 

Az aszálykárok mérséklésére támogatják a mesterséges esőfelhőképző technikákat, valamint a talajvédő, vízmegtartó szereket – írja az Agrárszektor. A kínai Mezőgazdasági és Vidéki Ügyek Minisztériuma kiemelt feladatnak tekinti a a rendelkezésre álló vízkészletek hatékony felhasználását, a gazdák öntözéses támogatását. A vízügyi hatóságokat felkérték a rendelkezésre álló víztartalékok hatékony beosztására, vészhelyzeti víztartalék-átcsoportosításra, új vízforrások azonosítására, ideiglenes szivattyúk beállítására, a meteorológiai hatóságokat pedig felhőképző ágyúk és repülőgépek  előkészítésére.

Az extrém éghajlati viszonyok miatt aszály sújtja Dél-Kína mezőgazdasági területeit. A kínai mezőgazdasági minisztérium is elismerte, veszélyben van az őszi termés, ha pedig ez bekövetkezik, azt az egész Föld élelmezése meg fogja érezni. Szecsuán tartományban az aszálykezelési csoport közlése alapján mintegy 47 ezer hektár területen az idei termés már egyáltalán nem megmenthető, további 433 ezer hektár területen változó méretű terméskieséssel szükséges számolni. Csungkingban és Szecsuánban az elmúlt két hétben 19 erdőtűz tört ki. 

A kínai mezőgazdasági minisztérium az aszály által különösen sújtott régiókban a helyi hatóságoknak a korai betakarítást tanácsolja, amelyet követően új rizst vagy késő-őszi gabonákat vethetnek az elveszett termés pótlására. A kínai agrárigazgatás helyzetét nehezíti, hogy az aszállyal párhuzamosan Észak-Kínában változatlanul fennáll az árvízveszély, míg délkeleten zajlik a tájfunszezon. Az országban a szántóföldi művelés mintegy fele öntözés mellett zajlik, ami a jelenlegi aszályos helyzetben nehezen megoldható, így hatalmasak a veszteségek. Az északi félteke egészén tapasztalható szárazság a kínai aszállyal együtt jelentősen növeli a globális élelmezésbiztonsági és élelmiszerár-inflációs kockázatokat. Ezek a folyamatok minden bizonnyal felerősítik majd azokat a hangokat, amelyek az éghajlatváltozásra tekintettel a mezőgazdaság szerkezetének átalakítását, az eddigi technikák újragondolását szorgalmazzák.