A korábban ismerthez képest másfélszer annyian haltak meg Vuhanban

A korábban ismerthez képest másfélszer annyian haltak meg Vuhanban

Ágyakat állítanak be munkások az új koronavírussal fertőzöttek ellátására tábori kórházzá alakított rendezvényközpontban, a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban 2020. február 4-én (Fotó: MTI/AP/Chinatopix)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felfelé javította az új koronavírus-fertőzöttek és a fertőzésből adódó halálozások számát a közép-kínai Vuhan, ahonnan a járvány tavaly év végén elindult – adta hírül pénteken a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A 11 milliós városban az új koronavírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak számát – miként arról az MTI is beszámolt – további 1290-nel 3869-re korrigálták, a betegekét pedig 325-tel 50 333-ra javították. A vuhani esetek ezzel az ország szárazföldi részén regisztrált 82 367 megbetegedés mintegy kétharmadát teszik ki.

A vuhani vezetés a korábbi adatok pontatlanságát a város egészségügyi ellátórendszerének túlterheltségével indokolta. A pénteken közölt számokat a Hszinhua jelentése szerint a vuhani járványügyi központ, a város temetkezési szolgáltatási, valamint kórházfelügyeleti rendszere által rendelkezésre bocsátott adatok alapján kalkulálták, javítva a többször beleszámolt, és a korábban kihagyott fertőzéseket. A halálozások számának felfelé javítását továbbá azzal magyarázták, hogy egyrészt az otthon történt haláleseteket korábban nem jegyezték, másrészt egyes egészségügyi intézmények csak későn vagy egyáltalán nem jelentettek bizonyos fertőzéseket.

Kína hat napig titkolhatta a járványt, de Donald Trump szerint minden ország hazudik az áldozatokról | Magyar Hang

A szakértők szerint a kínai hatóságok pontosan tudták, mi zajlik az országban, és ha időben lépnek, elkerülhető lett volna a világjárvány.

A kínai vezetést sokan vádolják azzal, hogy megpróbálta elkendőzni a járvány súlyosságát, és a valósnál kevesebb megbetegedésről számolt be az ország területéről. Peking rendszeresen megismétli, hogy átlátható és nyílt módon kezelte a rendelkezésére álló adatokat, és azokról megfelelő időben tájékoztatta a nemzetközi közösséget, valamint a témában illetékes szervezeteket, köztük az ENSZ Egészségügyi Világszervezetét, a WHO-t.

A napi adatok hétvégi emelkedését követően az elmúlt napokban ismét mérséklődött az újabb megbetegedések száma Kína szárazföldi területén, ahol csütörtökön 26 újabb pácienst diagnosztizáltak a Covid-19-cel, közülük 15-en érkeztek külföldről. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtöki közlése szerint továbbá 66 panaszmentes vírushordozót azonosítottak az elmúlt egy nap során. Újabb halálozás nem történt.

Közben ugyancsak pénteki hír, hogy a koronavírussal összefüggésben a vártnál nagyobb mértékben, a statisztikai hivatal szerint 6,8 százalékkal zsugorodott a kínai gazdaság az első negyedévben.

A vártnál nagyobb mértékben zsugorodott a kínai gazdaság az első negyedévben | Magyar Hang

A vártnál nagyobb mértékben, 6,8 százalékkal csökkent a kínai gazdaság az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest az új koronavírus-járvány megfékezését célzó, széleskörű korlátozások következtében - jelentette be pénteken az MTI által is idézett kínai statisztikai hivatal.

Címkék: Kína, koronavírus