A magyar adatvédelmi hatóság is bekeményít a Facebookkal szemben

A magyar adatvédelmi hatóság is bekeményít a Facebookkal szemben

Fotó: Reuters/Dado Ruvic

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Facebooknak írásbeli garanciát kell adnia arra, hogy nem adja ki a felhasználók beszélgetéseit harmadik félnek, ha ez nem történik meg, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) ideiglenes intézkedésként megtiltja az adatok kiadását – közölte csütörtökön az MTI-vel Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az amerikai közösségi médiaóriás még kedden ismerte el, hogy korábban – állítása szerint a felhasználók engedélyével – lehallgatott beszélgetéseket, amelyekről leiratot is készített. A techcég azonban jelezte, már felhagyott a gyakorlattal, hogy a beszélgetésekről készült hangfelvételeket megbízottjaival meghallgattatja.

Az amerikai Bloomberg gazdasági hírügynökség jelentése szerint a felvételeket mesterséges intelligencia segítségével számítógépek alakították át írott szöveggé. A Facebook ezután alvállalkozók százainak fizetett azért, hogy a leiratok pontosságát ellenőrizzék, amihez meg kellett hallgatniuk az anonimizált felvételeket.

Beszélgetéseket hallgatott le a Facebook | Magyar Hang

Ezekről leiratok is készültek, de a cég állítása szerint csak azoknak a beszélgetéseiből, akik ezt jóváhagyták a Messengerben.

Péterfalvi Attila ezzel kapcsolatban most elmondta, a NAIH méltányolja, hogy a Facebook felfüggesztette a hanganyagok elemzését, ugyanakkor írásbeli garanciát várnak a cégtől, hogy nem továbbítja harmadik félnek a beszélgetések hanganyagát.

A NAIH elnöke ugyanakkor hozzátette, mivel a Facebook európai központja Írországban van, az ír adatvédelmi hatóság vizsgálja ki az ügyet, és ebben a NAIH is részt fog venni.

– Ha pedig a hatóság úgy ítéli meg, hogy a Facebook által vállalt garanciák nem biztosítanak kellő védelmet, a NAIH élni fog a GDPR-ban, az EU adatvédelmi rendeletében rögzített hatáskörével, és Magyarország területén meg fogja tiltani az adatkezelést, azaz a beszélgetések kiadását – közölte Péterfalvi Attila, aki egyúttal jelezte: a magyar hatósághoz még nem érkezett panaszbeadvány az ügyben.