A NOB elnöke ragaszkodik az olimpiához, de a járvány miatt még őt sem engedik be Japánba

A NOB elnöke ragaszkodik az olimpiához, de a járvány miatt még őt sem engedik be Japánba

Az olimpia ellen tüntetők Tokióban 2021. április 3-án (Fotó: Reuters/Stanislav Kogiku)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig több mint két hónap van hátra az idei nyárra halasztott tokiói olimpia rajtjáig, a játékok megrendezése azonban bizonytalanabb, mint eddig bármikor. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a Japánban bevezetett vészhelyzet miatt lemondták még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) elnökének májusi látogatását is. Thomas Bach Szuga Josihide miniszterelnökkel, Koike Juriko tokiói kormányzóval, és Hasimoto Szeikóval, a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnökével is találkozott volna, ám kénytelen lesz megvárni, amíg a járvány csillapodik. Ez azonban eltarthat egy ideig, egyes szakemberek úgy számolnak, hogy a negyedik hullám éppen az olimpia július 23-i rajtja környékén tetőzhet majd.

Az IOC szerdai sajtótájékoztatóját egy újságíróként akkreditált online tüntető zavarta meg, aki sűrű káromkodások kíséretében tiltakozott a nyári játékok megrendezése ellen. Véleményével nincs egyedül, egy friss felmérés szerint a japánok 60 százaléka azonnal törölné az eseményt, és számos szervezet figyelmeztetett, az olimpia katasztrofális következményekkel járhat a szigetországra és az egész világra nézve.

– Az olimpia megrendezése a koronavírus felett aratott győzelem bizonyítéka lesz – fogalmazott Szuga Josihide japán miniszterelnök januárban. Mostanra azonban a negyedik hullám elborított az országot, amelynek egyik legsúlyosabban érintett régiója éppen a főváros. A fertőzés miatt már módosítani kellett az olimpiai láng útvonalán is, több fáklyavivő visszalépett, és az olimpia szimbólumának számító láng szigorú szabályok szerint működő stábjának több tagja is pozitív mintát produkált. Mindeközben a japán oltási program alig halad, a felnőtt lakosság alig két százalékát sikerült beoltani eddig.

Nem meglepő, hogy már vezető politikusok is egyre gyakrabban beszélnek az olimpia törléséről. Azumi Jun volt pénzügyminiszter, a legnagyobb ellenzéki parlamenti bizottságának vezetője a Bloomberg szerint felszólította a kormányt, hogy fontolja meg az esemény lemondását. És nem csupán az ellenzék pedzegeti a törlést, de a japán kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt főtitkára, Nikai Tosihiro is arra utalt a TBS tévécsatornának adott interjúban, hogy talán szerencsésebb lenne lemondani a nyári játékokról.

A járvány gyorsulása miatt egyre kevesebb kórházi ágy áll rendelkezésre, több régióban, így a főváros környékén is összeomlással fenyeget a helyzet. Nem ad okot a bizakodásra, hogy a jelentések szerint Japánban egyre többen hívják az erre létrehozott egészségügyi segélyvonalat, és számolnak be lázas betegségről, felső légúti panaszokról, tüdőgyulladásról. A szakemberek szerint ez a fertőzések számának robbanásszerű növekedését feltételezi.

A közhangulat ennek megfelelően alakul az országban. Több tucatnyi japán város hátrált ki a Host Town elnevezésű programból, amelynek keretében külföldi sportolói küldöttségeket fogadtak és láttak volna vendégül a tokiói nyári olimpia és paralimpia előtt.

Az Egyesült Államok atlétái a korábbi tervek ellenére sem utaznak Japánba a felkészülési időszakban. Az amerikai sportolók a Tokióval határos Csiba prefektúrát szemelték ki korábban, ám az egyre romló járványhelyzetre tekintettel inkább lemondtak az edzőtáborról.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban továbbra is eltökélt. Mark Adams, az IOC szóvivője elismerte ugyan, hogy a helyzet folyamatosan romlik Japánban, de mint mondta, teljes gázzal mennek előre. – Tudjuk, hogy ezek nehéz idők, de a tesztversenyek bizonyították, hogy biztonságosan meg lehet rendezni az olimpiát.

Nem csoda a kitartásuk, hiszen a szervezet számára még a rendező országnál is nagyobb csapást jelentene az esemény törlése. Az IOC bevételének több mint kétharmada a televíziós közvetítési jogokból származik, a többit pedig a szponzorok adják hozzá. Az olimpia elmaradása esetén ezektől egyaránt elesne a bizottság, amely így könnyen a működésképtelenné válna. Augusztushoz képest fél évvel a következő nagy esemény, a pekingi téli olimpia előtt.

– A tokiói olimpiával már látjuk a fényt az alagút végén – fogalmazott a német sportvezető március végi athéni látogatásakor. Akkor még valószínűleg nem sejtette, hogy két hónap múlva már ő sem léphet majd be Japánba a járvány miatt.