A szejm elfogadta a helyreállítási tervhez szükséges törvénymódosítást

A szejm elfogadta a helyreállítási tervhez szükséges törvénymódosítást

Fotó: Unsplash/Nemesia Production

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadta a lengyel szejm azt a törvénymódosítást, amelyet az uniós helyreállítási terv kifizetéséhez szabtak feltételül számukra. A hírről az MTI számolt be. A módosítást az alsóház fogadta el, a 460 fős parlamentben 203-an szavaztak igennel. Ötvenketten ellene voksoltak, 189-en tartózkodtak, 16-an pedig nem szavaztak. A kormánykoalíció huszonkét képviselője ellenezte a törvénymódosítást. A tervezetet most megküldik a szenátusnak.

A fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció tartózkodott a szavazástól, ahogy a Lengyel Parasztpárt és a Baloldal nagy része szintén. A tervezetet még decemberben nyújtotta be a kormánykoalíció élén álló Jog és Igazságosság (PiS). A módosításokat a kormány szerint elfogadták az uniós biztosok, azok által pedig lehetővé válna az uniós támogatások kifizetése.

A törvénymódosítás szerint a bírák fegyelmi ügyei a legfelsőbb bíróságtól egy másik intézmény, a legfelsőbb közigazgatási bíróság hatáskörébe kerülnek át. Azokat az eljárásokat is pontosítanák, amelyek alapján egy per előtt vizsgálhatják a bírók elfogulatlanságát.

Andrzej Duda államfő decemberben arról beszélt még, a törvénytervezetről vele nem tárgyalt a kormány, és ha a módosítás elé kerül majd, nem fog beleegyezni semmilyen olyan előírásba, ami sértené a lengyel alkotmányos rendet.

A lengyel helyreállítási terv 23,9 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd eurós kölcsönt tesz lehívhatóvá.