A városi rendőrparancsnok nem küldte be a rendőröket a terembe, ahol 19 gyerekkel és két felnőttel végzett egy gyilkos

A városi rendőrparancsnok nem küldte be a rendőröket a terembe, ahol 19 gyerekkel és két felnőttel végzett egy gyilkos

Virágok az uvaldei iskolai lövöldözés helyszínén. Fotó: Youtube

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államokban egyre több részlet derül ki a minapi iskolai lövöldözésről, amely a texasi Uvaldében történt, és 19 gyermeket és két felnőttet öltek meg benne. Kiderült, hogy a városi rendőrfőnök, Pedro Arredono arra utasította a beosztottjait, hogy ne hatoljanak be azokba az osztálytermekbe, ahol a vérengzés éppen folyt.

A texasi rendőrparancsnok egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez a döntés hibás volt, és erre nincs mentség. A rendőrfőnök úgy értékelte a helyzetet, hogy egy magát túszokkal együtt elbarikádozó bűnözővel állnak szemben, ezért nem adott parancsot a behatolásra. Ez a döntés valószínűleg számos diák életébe került.

Az iskola 111-es és 112-es számú tantermeiben lévő gyerekek sorozatosan hívták a 911-es segélyhívó számot, és segítségért könyörögtek. A texasi kormányzó, Greg Abbott teljeskörű vizsgálatot követelt, de arról egyelőre nem beszélt, hogy a városi rendőrparancsnokot felelősségre kell-e vonni. A kormányzó szerint a rendőrfőnök esetleges kirúgása nem az ő hatáskörébe tartozik. 

Arredondo a tragédia napján kiadott egy szűkszavú közleményt, azóta nem jelent meg nyilvánosan, és nem nyilatkozik a sajtónak. Egyelőre nagyon keveset tudni arról, hogy pontosan hogyan és mikor végeztek végül a támadóval, de nagyon úgy tűnik, hogy a rendőrség tétovázása és késlekedése hozzájárult a tragédia súlyosságához. 

A támadás egyik túlélője, a 11 éves Miah Cerrillo elmondta, hogy amint meghallották, hogy lövöldözés folyik az épületben, a tanár megpróbálta bezárni a terem ajtaját, de a támadó az ajtó üvegén keresztül lelőtte, majd a másik tanárt is, és elkezdte mészárolni a gyerekeket. Ezután átment a szomszédos teremben Miah pedig bekente magát az osztálytársa vérével, és halottnak tettette magát, attól félve, hogy a gyilkos visszatér.

(CNN)