II. Erzsébet nem Barbados királynője többé

II. Erzsébet nem Barbados királynője többé

Barbados (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök hajnalban esküt tett Barbados első köztársasági elnöke, a 72 éves Sandra Mason, korábbi főkormányzó. A karibi sziget ugyan már 1966-ban függetlenedett korábbi gyarmattartójától, a brit birodalomtól, köztársasággá alakulásával azonban végleg maga mögött hagyta a gyarmati időket. Államformája ezt megelőzően alkotmányos monarchia volt, államfője pedig II. Erzsébet, Barbados királynője. 

A kelet-karibi térség egyik legfejlettebb országaként emlegetett sziget brit gyarmati korszaka 1625-ben keződött és 1966-os függetlenedéséig megszakítás nélkül tartott. Bár a 17. században sok kelta eredetű, ír és skót szerződéses szolga érkezett a szigetre, Afrikából fekete rabszolgák ezreit is a szigetre hurcolták, ami így a 19. századra fekete többségű lett. 

A „Black lives matter” mozgalom keretében tavaly a bridgetown-i Nemzeti Hősök teréről eltávolították a korábban 200 éven keresztül ott állt Nelson admirális szobrát. Ma hajnalban ezen a téren tartották az új köztársaság alakuló ünnepségét, amelyen Károly, brit trónörökös is részt vett és édesanyja, II. Erzsébet legszívélyesebb jókívánságait tolmácsolta. A trónörököst az ország legmagasabb elismerésével, a Barbadosi Szabadság Rendjével tüntették ki. Az ország nemzetközileg is legismertebb polgára, a popénekes Rihanna Barbados Nemzeti Hőse elismerést kapott. 

Az Euronews által megszólaltatott helyiek szerint jelenleg nem II. Erzsébet államfői címének megszüntetése a szigetország legégetőbb problémája, különösen a covid okozta gazdasági nehézségek és a turizmus, mint kulcsfontosságú ágazat visszaesése miatt. Mégis a lépés olyan szimbolikus jelentőséggel bír számukra, amely a gyarmati korszak lezárása, a függetlenedés betetőzése szempontjával fontos volt. – Eljött az ideje, hogy teljes mértékben magunk mögött hagyjuk a gyarmati múltunkat – nyilatkozta korábban az ország miniszterelnöke, Mia Mottley. A változás első látható jelei jórészt szimbolikusak, az intézmények nevéből törlik a „királyi” jelzőt, a lovagi címeket mostantól nemzeti kitüntetéseknek hívják. Az ünnepségen utoljára vonták fel a királyi lobogót, melyet ezután átadták a brit királyi háznak. Vannak, akik ezt a brit királyi család csökkenő befolyása jeleként értékelik, bár a volt gyarmatok függetlenedését követő köztársasággá alakulás és ezzel II. Erzsébet államfői címének megszüntetése nem példa nélkül való: a térségben Guyana 1970-ben, Trinidad és Tobago 1976-ban, illetve Dominika 1978-ban kiáltotta ki a köztársaságot. 

Az új államformáról való döntéshez nem volt szükség a brit királyi család közreműködésére, ahogy Károly beszédében megjegyezte, ez a barbadosiak ügye. Hivatalosan a parlament kétharmados döntése kellett hozzá. 

Barbados mostantól köztársaságként marad a Nemzetközösség része, amely jelenleg 54 tagállamot, mintegy 2,5 milliárd embert foglal magába. A tagállamok túlnyomó többsége volt brit gyarmat, de ma már olyan ország is beléphet, amelynek nincs ilyen múltja - így csatlakozott 2009-ben Ruanda. A tagok között találjuk többek között Máltát, Kanadát, Indiát, Új-Zélandot, Szingapúrt, Kenyát, Ausztráliát. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.