A világot maga alá gyűri az omikron, Magyarországon napok óta nincs semmiféle tájékoztatás

A világot maga alá gyűri az omikron, Magyarországon napok óta nincs semmiféle tájékoztatás

Betegeket ápolnak a szarajevói központi kórház covid-osztályán március 19-én (Fotó: AFP/Europress Fotóügynökség/Elvis Barukcic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt nap coviddal kapcsolatos eseményei világszerte:

Ausztrália több tartományában is rekordot döntött az új fertőzések száma. Az új-dél-walesi egészségügyi miniszter arra intette az embereket, hogy gondolják meg, valóban szükségük van-e mentőre, illetve valóban szükséges-e bemenniük a kórházba, mert az ellátórendszer túlterhelődött.

Franciaországban is rekordot döntött a napi fertőzésszám, szombaton 104.611 pozitív tesztet végeztek. A pandémia idején még sohasem volt 100 ezer felett a fertőzésszám. Ugyanez a helyzet Olaszországban, ahol már harmadik napja zsinórban megdől a napifertőzésszám-rekord. Tegnap 54.762 fertőzést regisztráltak, pénteken 50.599 volt.

Írországban is rekord sok fertőzés történt, ahogy Kínában is. Kína egyes tartományaiban újra totális lezárást vezettek be.

Világszerte több mint 5400 repülőjáratot kellett törölni eddig karácsonykor, mert a légitársaságok nem képesek egészséges legénységet biztosítani a repülőkhöz az omikron terjedése miatt. 

Portugáliában az omikron vált a domináns törzzsé, a fertőzések kétharmadát már ez a variáns okozza. Az iskolák, a bárok és a szórakozóhelyek január 10-ig biztosan zárva maradnak az országban.

Ehhez képest a magyar kormányzati „tájékoztató" honlap legutóbbi híre két napos, és Orbán Viktor szokásos, kormánysajtóban közölt karácsonyi interjújáról szól. Az azt megelőző hír december 23-án jelent meg, és benne Banai Péter Benő (a Pénzügyminisztérium költségvetésért felelős államtitkára) elmondja, hogy a bérek és a nyugdíjak emelkednek, a családtámogatások bővülnek. Az azt megelőző hírben Dömötör Csaba (Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára) elmondja, hogy a kamatstop 30 milliárd forintot hagy a magyar családok kasszájában.

(Guardian)

Címkék: koronavírus