A visszalépések után Orbánék inkább lemondják a V4-es találkozót

A visszalépések után Orbánék inkább lemondják a V4-es találkozót

Orbán Viktor kormányfő (Fotó: MTI/Benko Vivien Cher)

Fotó: Benko Vivien Cher

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország lemondja a szerdára Budapestre tervezett V4-es védelmi miniszteri találkozót, mivel a szövetségesek távolmaradásukat jelezték az Orbán-kormány Ukrajna-politikája miatt – értesült a Telex partnere, az Euractiv.

A Telex szemléjében azt írja, a szlovák védelmi minisztérium előzetes információi szerint Magyarország azért kényszerült lemondani az e hétre tervezett találkozót, mert erőteljes diplomáciai kritikákat is kapott amellett, hogy Csehország és Lengyelország már visszalépett a budapesti tanácskozásról a Moszkva elleni fellépésének langyos támogatása miatt. „Előzetes információink szerint nem lesz találkozó” – közölte a szlovák védelmi minisztérium hétfő este az Euractiv.sk-val, miközben a szlovák védelmi miniszterhelyettes, Wojciech Skurkiewicz egy helyi rádiónak azt nyilatkozta: „Ami a V4 körül folyik, az nem ad okot az optimizmusra.”

Mint megírtuk reggel, a cseh védelmi miniszter után a lengyel védelmi miniszter, Mariusz Błaszczak is úgy döntött, hogy nem jön a V4-es miniszterek ezen a héten esedékes magyarországi találkozójára. A Dziennik szerint a miniszter a Nemzetbiztonsági Tanács ülésén is megerősítette, hogy nem jön Budapestre. A Gazeta Wyborcza kormányzati forrásai a lépést azzal magyarázták, hogy Orbán Viktor a választások miatt nem akart kihátrálni Putyin mögül – írta a 444.

Jana Černochová cseh védelmi miniszter pénteken jelentette be, hogy nem jön Magyarországra a V4-ek védelmi minisztereinek találkozójára. Azt írta, Magyarországon jövő héten választások lesznek, és nem akar részt venni a kampányban. „Mindig támogattam a V4-et, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér” – írta.