Addig maradnak a Srí Lanka-i tüntetők az elnöki palotában, amíg az államfő nem távozik posztjáról

Addig maradnak a Srí Lanka-i tüntetők az elnöki palotában, amíg az államfő nem távozik posztjáról

Kormányellenes tüntetők Ranil Vikremeszinghe kormányfő rezidenciájának nappalijában Colombóban 2022. július 10-én (Fotó: MTI/AP/Eranga Dzsajavardena)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Addig maradnak az elnöki és miniszterelnöki rezidenciában az azokat elfoglaló Srí Lanka-i tüntetők, amíg a két vezető hivatalosan nem mondd le és nem távozik a tisztségéből – idézte a dél-ázsiai ország demstrálóit a brit közszolgálati BBC.

A szigetország több mint hetven éves fennállása során először csődbe jutott, ennek egyik következményeként, a devizahiány miatt az országban hiány van élelmiszerből és nincs üzemanyag-ellátás sem. S mindezért Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i államfőt és Ranil Vikremeszinghe kormányfőt tartja felelősnek az ellenük demonstráló lakosság.

Japa Abejvardena házelnök még szombaton jelezte, az államfő július 13-án lemond hivataláról. A kormányfővel kapcsolatban azonban ilyen bejelentés még nem hangzott el. A BBC vasárnapi tudósítása szerint a tüntetők az elnök lemondását sem veszik komolyan mindaddig, amíg azt maga nem jelenti be.

A dühös tömeg még szombaton mindkét vezető rezidenciáját megrohamozta, és el is foglalta. Az államfő és a kormányfő sem tartózkodott a kérdéses épületekben. A tüntetők a miniszterelnök házát felgyújtották, míg sokan az elnök úszómedencéjében lubickoltak egyet.