Alex Jones elismerte, hogy a Sandy Hook-i iskolai lövöldözés valóban megtörtént

Alex Jones elismerte, hogy a Sandy Hook-i iskolai lövöldözés valóban megtörtént

Alex Jones a bíróságon (Fotó: Law & Crime Channel/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pár éve Alex Jones még az „alt-right”-nak nevezett amerikai szélsőjobb oldalon megkerülhetetlen szereplő volt. Donald Trump 2016-ban még szerepelt is műsorában; illetve, Jonesnak egészen biztosan szerepe volt jó néhány összeesküvés-elmélet terjesztésében, és szerepe lehetett akár még Trump elnökké választásában is. Nem mellesleg milliós dollárvagyont halmozott fel, ugyanis műsorában két összeesküvés-elmélet között saját étrend-kiegészítőit vagy egyéb, általa forgalmazott portékákat árult. Napi közel 6 millió hallgatója volt, a videóit havonta átlagosan 80 millióan nézték meg. Ezeket a videókat ma már nem lehet bemutatni, mert a különböző szolgáltatók már leszedték a felületeikről, ám John Oliver (HBO) egy teljes műsort szánt Jones bemutatására, az ő videója elején pedig meg lehet nézni, milyen stílusban vezette Jones műsorait:

A Jones által terjesztett összeesküvés-elméletek között ott volt az 1969-es holdraszállás konteója (miszerint az megrendezett volt), a 2020-as elnökválasztásról terjesztette, hogy a demokraták meghamisították az eredményeket. Szerepe volt az úgynevezett „Pizzagate”-konteó terjesztésében (miszerint a Comet Ping Pong nevű pizzázó alagsorában a demokraták sátánista, pedofil, kannibál tevékenységeket üznek, miközben a valóságban a pizzázónak nincs is alagsora). Hangoztatta a Chobani joghurt-konteót, miszerint, a cég egy idahói gyárában menekültek dolgoznak, és emiatt nő az amerikai tuberkulózisos esetek száma. De elsősorban az iskolai mészárlásokat illetően hangoztatta, hogy azok mind úgynevezett „false flag műveletek”. Bennük „krízisszínészek” tesznek úgy, mintha túlélők lennének, de valójában egyetlen halott gyerek vagy felnőtt sem volt, hanem csak a kormányzat rendezi meg ezeket a látszat-mészárlásokat, hogy erre való hivatkozással szűkíthessék a fegyvervásárlásra és -tartásra jogosultak körét. Ez a konteó a mai amerikai szélsőjobb oldalon rendkívül népszerű, Jonesnak pedig milliós nézettséget, hallgatóságot és egyes becslések szerint 100 millió dolláros vagyont hozott.

Jellemző példa arra, mennyire nagy erővel formálta a közgondolkodást, hogy az akkor még csak szélsőjobboldali politikai aktivista Marjorie Taylor Green, akit 2020-ban képviselővé választottak, 2019-ben Washingtonban felismerve a parklandi iskolai lövöldözés (ez 2018-ban történt, 17 gyereket ölt meg egy 19 éves korábbi tanuló) egyik túlélőjét, David Hoggot, kitartóan követte, és különböző módokon inzultálta őt; krízisszínésznek, Soros György fizetett alkalmazottjának, és gyávának bélyegezve egyúttal. Green egyébként az összes létező összeesküvés-elméletet terjeszti, párat pedig saját maga hozott forgalomba, például, hogy a kaliforniai erdőtüzeket „zsidó űrlézerek” okozzák, azaz, izraeli műholdak lézersugárzással gyújtják be a kalifornia erdőségeket, és azok évről-évre ismétlődő tűzeseteinek semmi köze a globális felmelegedéshez vagy az aszályhoz.

Mindennek, Alex Jones InfoWars-birodalmának mára már vége. Először a Youtube vette le videóit még 2018-ban, gyermekek veszélyeztetése és gyűlöletbeszéd miatt. A Facebook 30 napra függesztette először föl, szintén 2018-ban, júliusban, majd augusztusban az összes felületéről törölte műsorait, a menekültek dehumanizálása, a muzulmán vallásúak és a transzgender személyek elleni gyűlöletbeszéd, az erőszak éltetése és gyűlöletbeszéd miatt. Így tett az Apple, a Spotify, a Vimeo, de így tett még a LinkedIn és a Pinterest is, a Youtube pedig az összes, Joneshoz kapcsolható csatornát törölte, és azokat a csatornákat is, melyek csak ismételték műsorait. Ekkor Jones saját magát a szólásszabadság harcosának állította be, azt állítván, hogy összeesküdtek ellene, belekeverve az ellene összeesküvők körébe még a Kínai Kommunista Pártot is. Kicsivel később, szeptemberben, kitiltotta őt a Twitter, és a PayPal is felfüggesztette számlaszámát. 2020-ban a koronavírussal kapcsolatos félrevezető állítások miatt a Google Play alkalmazásból is kikerült. Jones a perifériára szorult, de követőinek tábora és Trumppal való jó kapcsolata megmaradt, így ő is beszédet mondott 2021. január 6-án a Lafayette téren, mielőtt a feltüzelt tömeg megrohamozta volna a képviselőházat.

Amerikában szólásszabadság van ugyan, de az nem azt jelenti, hogy következmények nélküliség is lenne. Az első alkotmánykiegészítés azt garantálja, hogy lehet kritizálni a kormányt anélkül, hogy annak kormányzati oldalról jogkövetkezménye lenne, de ez a magánvádas eljárásoknak nem állja útját. Jonesnak már eddig is dollármilliókba került, hogy beperelték őt, és nyilvánosan kellett bocsánatot kérnie a Comet Ping Pong pizzázótól és a Chobani cégtől is. Még 2018 áprilisban indult az a per, amelyiknek a napokban várható a lezárása: a Sandy Hook-i lövöldözésben meghalt 20 elsős (hat-hét éves) kisgyerek szülei beperelték őt és cégét, a Free Speech System-et, 150 millió dollárra. A kereset szerint a szülők 75 millió dollárt kérnek azért, mert ennyi emberhez jutott el Jones konteója, és újabb 75 millió dollárt érzelmi károkozásért. Egy korábbi ítélet a szülőknek már igazat adott, a jelenlegi tárgyalás tétje az, mennyit kell majd Jonesnak fizetnie.

Talán a kért összeg nagysága miatt is, de Jones cége pár nappal ezelőtt csődvédelmi eljárást kért, és maga Jones is úgy vallott, hogy összesen nagyjából 2 millió dollárja maradhatott csak, ha ennél többet kéne fizetnie, tönkremenne. A szülők érzelmi károkozáson túl hazugságok terjesztése miatt is perelték Jonest: az egyik szülő, Neil Heslin, úgy nyilatkozott, hogy Jones hazugságai miatt életveszélyes fenyegetéseket kapott, a kocsijára és a házára is rálőttek, mivel ténylegesen elhitték egyesek, hogy a mészárlás megrendezett volt. Heslin könnyek között tanúskodott a bíróságon, hogy gyermeke fejlövést kapott, és részletezve elmondta, gyermeke teste mennyire károsodott. Azt mondta: „Egy egyszerű elnézéskérés már nem elég. Alex Jones kezdte ezt a harcot, és most ennek véget kell vetni.” Jones a szülők tanúvallomása során nagyrészt a tárgyalótermen kívül tartózkodott, ezt Heslin úgy kommentálta, hogy „gyáva a szemünkbe nézni.”

Alex Jones helyzetét tovább nehezítette, hogy bár korábban tagadta, hogy a Sandy Hook-i iskolai lövöldözés kapcsán váltott volna bárkivel is üzeneteket, az ügyvédje véletlenül elküldte a felperes szülők ügyvédjének az összes adatot Jones telefonjáról, sms-eket, üzeneteket, sőt, még a cégére vonatkozó pénzügyi adatokat is, így kiderült, hogy Jones hazudott korábban. Egy másik, Jonesra nézve kellemetlen kérdés az volt, hogy a tárgyalását felügyelő bírónőről állította-e korábban azt, hogy az részt vett emberkereskedelemben és pedofíliában, amire Jones nemmel válaszolt, majd a szülők ügyvédje bejátszott egy felvételt az InfoWars csatorna egyik műsorából, amelyikben Jones ezt szó szerint állítja. A szülők ügyvédje ezek után Jonest külön emlékeztette arra, tisztában van-e azzal, hogy mit jelent az eskü alatt tett hamis tanúvallomás fogalma. Alex Jones ezek után kénytelen volt elismerni, hogy a Sandy Hook-i iskolai mészárlás „100 százalékban megtörtént.”

A pénzügyi adatokból az is kiderült, hogy Jones cége egy nap alatt legalább 200 ezer, de akár 800 ezer dollárnyi bevételhez is jutott, így, ha napi átlag 500 ezer dolláros bevétellel számolunk, a 150 milliós kártérítési igényre lehet fedezet.

A tárgyalást szerdán lezárták, most az esküdteken múlik, hogy megállapítsák, mekkora kártérítésre jogosultak a szülők, de Jones kálváriája még nem ért véget: az események hatására volt felesége, akivel már évek óta húzódó pere van közös gyermekeik elhelyezéséről és a láthatási jogról, keresetet nyújtott be, melyben ő maga is kéri az eddig titkolt üzenetek kiadását számára, a január 6-i vizsgálóbizottság is épp most készül őt is beidézni, hogy tisztázódjék, milyen szerepe volt a felkelésben, tudott-e arról, hogy Trump meg akarja rohamoztatni a Capitoliumot, ha már egyszer szónoklatot tartott az esemény előtt.