Állítólag a menekültek első csoportját hazaküldték a fehéroroszok

Állítólag a menekültek első csoportját hazaküldték a fehéroroszok

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök beszél támogatóihoz Minszkben 2020. augusztus 16-án (Fotó: MTI/EPA/Jauhen Jercsak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A belorusz belügyminisztérium bejelentette, hogy az első 118 közel-keleti bevándorló hazafelé elhagyta az országot azon menekültek közül, akik nemrégiben még a lengyel–belarusz határon próbáltak átjutni, hogy belépjenek az Európai Unió területére.

A krízis után Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök gyakorlatilag elismerte, hogy a belorusz hatóságok szállították a határhoz a bevándorlókat, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást a rezsim ellen korábban szankciókat kivető unióra. A terv meglehetősen fordítva sült el, mert az országot csak újabb szankciókkal sújtották, és most a beismerés, illetve a hazautaztatás szégyenét is el kell viselniük.

Eddig egy Hrodna városában álló raktárban voltak elhelyezve a határmenti régiókból visszaszállított menekültek. Közülük viszik most vissza azokat, akik a hazatérés mellett döntöttek, az unióba való belépés reménytelenségével szembesülve.

(444)