Álló tapssal fogadták a helyi populisták Orbánt Svájcban – olvasói beszámoló a helyszínről

Álló tapssal fogadták a helyi populisták Orbánt Svájcban – olvasói beszámoló a helyszínről

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Weltwoche svájci konzervatív hetilap jubileumi ünnepségén Zürichben 2023. november 22-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerda koradélután ért véget az a rendezvény a svájci ötcsillagos luxushotelben, melyet a Weltwoche nevű újság megalapításának 90. évfordulója kapcsán rendeztek, és amelynek díszvendége Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt. A Grand Hotel Dolderben megtartott eseményre 36 ezer forintnak megfelelő svájci frankért árulták a jegyeket online, ám fél óra alatt elkapkodták a svájci populisták – a lap főszerkesztője, Roger Köppel ugyanis a bevándorlás- és EU-kritikus Svájci Néppárt (SVP) képviselője a berni parlamentben. Nagy rajongója Orbánnak, több alákérdezős interjút is készített vele, ráadásul egy áprilisi moszkvai út során arról beszélt: az életszínvonal ott is olyan jó, mint Európában, a szankciók nem működnek és Nyugaton hamis képet festenek Oroszországról.

A szerdai rendezvényen ott volt egy svájci olvasónk közeli hozzátartozója is. Michael Strub középiskolai történelem tanár, és az alábbi beszámolót küldte lapunknak (a fordítást mi végeztük):

„Svájci állampolgárként lehetőségem volt arra, hogy Orbán urat ne nyugati szemüvegen keresztül lássam, hanem egy lefordított beszéd alapján alakítsam ki saját benyomásomat az önök miniszterelnökéről. Előre le kell szögeznem, hogy nem vagyok jártas a magyar politika részleteiben, és nem beszélek magyarul. Ennek ellenére megpróbálok a lehető legobjektívebben és legigazságosabban beszámolni a benyomásaimról.

Az első dolog, ami feltűnt, hogy a hallgatóság nem volt kiegyensúlyozott. Úgy éreztem, mintha a magyar kormány nagy része jelen lett volna. Ott volt Ueli Maurer és Christoph Blocher volt szövetségi tanácsosok az SVP-től, Vaclav Klaus volt cseh köztársasági elnök, Gloria von Turn und Taxis hercegnő és a közönség, amely álló ovációval fogadta Orbánt.

Az Orbán beszédében elhangzott kijelentések közül sok mindent meg lehet vitatni egy demokráciában, sőt meg is kell vitatni:
• Olyan politikát akarunk-e, amelyben a hagyományos család egyre inkább veszít presztízséből és jelentőségéből?
• Az Oroszország elleni szankciók észszerűek-e Putyin megbüntetésére?
• Mit tegyen Európa, ha az amerikaiak valóban kivonulnak politikailag a kontinensről?
• Van-e értelme folytatni a kereskedelmet Kínával?
• Túl nagy hatalommal rendelkeznek-e a bürokraták az EU-ban?
• Mindenkinek joga van ahhoz is, hogy konzervatív álláspontot képviseljen.
• Az EU politikusai karizmatikusnak és gyenge döntéshozónak mondhatók?

De most jön a nagy de, és ez a de:
• Orbán szerint ki számít karizmatikus vezetőnek? Valószínűleg saját magára gondolt.
• Ha Orbán konzervatívnak nevezi magát, akkor ez egy eufemizmus, mert erős autokratikus vonásai vannak.
• Ha azt is figyelembe vesszük, hogy Magyarországon a jogállamiság (média és igazságszolgáltatás) erodálódik, akkor felmerül a kérdés: milyen hatalma lehet egy karizmatikus vezetőnek?
• Miért van Orbán az EU-ban, ha elutasítja ezt az intézményt? (Svájc is elutasítja az EU-tagságot, de nem is tagja az uniónak).
• Magyarországon szabad-e olyan rendezvényt szervezni, mint amit ma a Weltwoche szervezett, anélkül, hogy bárki megpróbálná megakadályozni?
• A liberalizmus és a marxizmus keverése abszurd és erősen emlékeztet Európa legsötétebb korszakának vezetőjére.
• Ki lehet állni a hagyományos család mellett is.

Összefoglalva: a Weltwoche rendezvénye minden bizonnyal egyoldalú volt, ami a lap vezetőjének, Roger Köppel úrnak a lelkesedésén és a közönség összetételén is meglátszott. Ráadásul egyetlen kritikus kérdés sem irányult Orbánhoz, ami azt jelenti, hogy a Weltwoche is pontosan az ő játékát játssza. Ez ismét azt mutatja, hogy Orbán esetében nem a politikai álláspontjával van a baj, amiről demokratikus úton kellene tárgyalni, hanem azzal az illiberális demokráciával, amely elfojtja a politikai diskurzust, és megpróbálja elhallgattatni azt” – írta Michael Strub a Magyar Hangnak.

Az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor a már tőle megzsokott paneleket használta a beszédében. Elmondta, hogy Európa elvesztette önrendelkezési képességét, nem tudja meghatározni, hogy mik a céljai, nem tudja felismerni, hogy milyen eszközöket kell alkalmazni céljainak elérésére. Szerinte Európa ma nem ura önmagának, a világ GDP-jében való részesedése lefelé megy, 2030-ra egyedül Németország lesz az eső tízben, az utolsó helyen. Az Európai Unió a bővítéssel nem tud megbirkózni, a térségi konfliktusokat sem képes kezelni, legyen szó Ukrajnáról vagy a Nyugat-Balkánról – hangoztatta.

Szerinte Európának fel készülnie arra, hogy ha az Egyesült Államokban politikai fordulat történik, egyedül marad az ukrajnai konfliktussal. Elmondta, ha a szkeptikusabb republikánusok fognak hatalomra kerülni, lehetséges, hogy Európának egyedül kell megküzdenie egy hatalmas geopolitikai konfliktussal, neki kell politikai megoldást találnia egy „szinte lehetetlen” ügyre, és állnia kell a költségeket is. Mindeközben Európa elszegényedőben van, nincs pénze egy ekkora válságra – emelte ki a kormányfő.

Azt is mondta, hogy Magyarország nem jóléti, hanem munkaalapú társadalmat épít, amely szerinte elvezet a jóléthez. A magyar modell elemei között emelte ki a családpolitika központi helyét, a migráció teljes visszafogását, az alacsony adókat, valamint a beruházások vonzását keletről és nyugatról egyaránt. Mindez eltér a nyugati modelltől, amely a jóléti társadalom kiépítésére épít – húzta alá. Migráció helyett a kormány családpolitikával kívánja kezelni a demográfiai kihívásokat, és genderpolitika helyett is a családi értékeket támogatja – fejtette ki. „Magyarország nem a fekete bárány, hanem az első fecske" – fogalmazott. Magyarországnak mindig az volt az álláspontja, hogy az illegális bevándorlás kockázata túlságosan magas, mindenképpen fel kell lépni ellene – mondta. Hozzátette, hogy a szigorúan szabályozott legális bevándorlást viszont támogatja.

Az előadását követő pódiumbeszélgetésen a magyar kormányfő leszögezte, hogy az európai politika a mostani rendezvény házigazdája, a Weltwoche nélkül szegényebb lenne. Miközben az általános tendencia a progresszív liberalizmus iránya, „megnyugtató, hogy van még Európában hely, ahol szabadon lehet beszélni”, mint Svájc. „A Weltwoche nem olyan, mint egy mainstream média, én pedig nem vagyok olyan, mint egy mainstream politikus” – mondta a miniszterelnök.