Novemberben 36 ezer forintért találkozhatnak a svájciak Orbánnal

Novemberben 36 ezer forintért találkozhatnak a svájciak Orbánnal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bő egy hónap múlva, november 22-én szerda délelőtt 11 órakor Zürichben vesz részt egy pódiumbeszélgetésen Orbán Viktor – derült ki egy svájci újsághirdetésből, amelyre egy ólvasónk hívta fel a figyelmünket és küldött róla egy fényképet is. Az egyoldalas hirdetés szerint a magyar miniszterelnök beszédet mond, majd utána panelbeszélgetés is lesz, amelyet a jobboldali, bevándorláskritikus zürichi hetilap, a Weltwoche főszerkesztője moderál. Az eseményt a lap 90. születésnapi rendezvényeként hirdetik. Mint írják, Orbán a beszédet magyarul, német szinkrontolmácsolás mellett tartja, a részvétel regisztrációhoz kötött és csak korlátozott számú helyet tudnak biztosítani a magyar kormányfő fellépését megtekinteni kívánók számára. Hogy pontosan miről fog beszélni Orbán Viktor, azt nem lehet tudni, ugyanis ez nem szerepel a hirdetésben. Azt viszont lehet tudni, hogy a helyszín, Dolder Grand egy ötcsillagos, kastélyra hajazó zürichi luxushotel.

Hogy épp a Weltwoche meghívására érkezik Svájcba Orbán, abban nagy meglepetés nincs, miután korábban lapunk is írt arról, hogy az elvileg heti 45 ezres példányszámban fogyó magazin főszerkesztője, Roger Köppel nagy rajongója a magyar kormányfőnek, és ebből nem is csinál titkot. A főszerkesztő, illetve a lap az elmúlt évben több interjút is készített a magyar miniszterelnökkel, amelyek gyakran elég „alákérdezős” beszélgetések voltak.

Köppel egyébként először 2015 novemberében beszélgetett Orbánnal, aki a HVG megfogalmazása szerint „kimerítően hosszú interjút adott”. A magyar miniszterelnök idén márciusban is fogadta a főszerkesztőt (aki az MCC meghívására járt Budapesten), és az újságíró így vezette fel az interjút a lapban: „Orbán Viktorral az erőd gyönyörű könyvtárában találkozunk; minden teljesen felújítva, sötét fapolcok, egy hatalmas földgömb díszíti a termet. A miniszterelnök, aki a legutóbbi választásokon is kétharmados többséget szerzett, kiváló hangulatban lép be – egy jó humorú, öniróniával bíró, közvetlen és szembeszökő modorosság nélküli ember. Idén ünnepli a 60. születésnapját. Magyarországon kívül ellentmondásosnak számít, sőt, nemrégiben még »Putyin-barátnak« is titulálták, mert a béke és a tárgyalások híve, és kritikusan viszonyul a Nyugat háborús törekvéseihez. A történelem ismeretében a vádak némileg a valóságtól elrugaszkodottnak tűnnek.” Bizonyára nem véletlen, hogy a magyar kormányfő honlapja a teljes interjút újraközölte.

Köppel egyébként politikus is, a bevándorlás- és EU-kritikus Svájci Néppárt (SVP) tagja, a szervezet képviseletében pedig a berni parlament tagja, azaz parlamenti képviselő. Az újságíró Moszkvától sem áll távol: áprilisban ellátogatott az orosz fővárosban, ahol arról beszélt, hogy az életszínvonal ott is olyan jó, mint Európában, a szankciók nem működnek és Nyugaton hamis képet festenek Oroszországról. A svájci Blikk azt írta, a politikus-újságíró meglehetősen furcsa útjáról, hogy az orosz propaganda kihasználja a svájci parlamenti képviselő látogatását. Köppel nem csak várost nézni ment Moszkvába, hanem találkozott a Putyin-rezsim egyik leghíresebb propagandistájával, Vlagyimir Szolovjovval is, valamint azzal a Marija Lwowa-Belowával, aki ellen a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki az ukrán gyerekek Oroszországba való hurcolása miatt. A látogatás után a Weltwoche hetilapban közölt írásában Köppel azzal büszkélkedett, hogy ő az első nyugati újságíró, aki beszélt Lwowa-Belowával, aki elmondta neki: a gyerekeket nem elrabolták Ukrajnából, hanem megmentették.

Az újsághirdetés szerint az esemény végén fogadás is lesz. A rendezvényre pedig 90 svájci frank a beugró, azaz mintegy 36 ezer forint.