Orbán nagy rajongója a vele interjút készítő Weltwoche-főszerkesztő

Orbán nagy rajongója a vele interjút készítő Weltwoche-főszerkesztő

Orbán Viktor 2020. december 7-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem is csinál titkot abból a Weltwoche főszerkesztője, Roger Köppel, hogy Orbán Viktor nagy rajongója. Erről Káncz Csaba geopolitikai szakértő írt a Facebook-oldalán. Köppel egy videóban beszél arról, hogy igencsak kedveli a magyar miniszterelnököt, és le van nyűgözve attól, „mennyit tett Magyarországért”.

A kormányfő a svájci hetilapnak többek között azt mondta, a háború megterheli a lelkünket, „folyamatos nyomás nehezedik ránk, háborúba akarnak minket kényszeríteni”. Orbán azt is hozzátette, hogy a NATO esetleges ukrajnai és grúziai terjeszkedése is felmerült, az amerikaiak pedig fontos leszerelési szerződéseket mondtak fel. Ezért nem tudott Putyin többé nyugodtan aludni éjszaka” – fűzte hozzá Orbán Viktor, azt is megjegyezve: „megértem, amit Putyin mondott. De nem fogadom el, amit tett”.

Káncz kitért arra, hogy többek között olyan kérdéseket tett fel a főszerkesztő: „mit tart a Magyarország érdekében megvalósult legnagyobb sikerének?” A Kormány.hu-n elérhető a teljes szöveg, ez alapján kérdésként elhangzott például az is: „Ön azt mondta, hogy Magyarországon szomorúság uralkodott el. Mit jelent ez Önnek, mint miniszterelnöknek? Hogyan lép fel ez ellen? Honnan merít reményt?” De szóba került az is, hogy a magyarok leküzdötték-e a balsors feletti búskomorságot, valamint hogy Orbán szerint mi a kálvinizmus legfontosabb politikai üzenete.

A Weltwoche szintén jobboldali, bevándorláskritikus lap, amely Orbánhoz hasonlóan korábban arról beszélt: vissza kell utasítani a háborúba való belesodródást. Humanitárius segítségnyújtásról szó lehet, katonai konfliktusról semmiképpen – írták. Roger Köppel pedig a bevándorlás- és EU-kritikus Svájci Néppárt (SVP) tagja, a szervezet képviseletében pedig a berni parlament tagja.